Pracownicy Opla zarobią więcej

Od stycznia stawki zasadnicze pracowników gliwickiej fabryki Opla wzrosły o 350 zł brutto. To efekt wieloletniego porozumienia płacowego na lata 2017 – 2020 wynegocjowanego przez działające w firmie związki zawodowe.

– Tegoroczna podwyżka ma charakter kwotowy i jest równa dla wszystkich zatrudnionych oprócz kadry zarządzającej, której wynagrodzenia są ustalane indywidualnie. Takie rozwiązanie było postulowane przez pracowników podczas negocjacji wieloletniego porozumienia płacowego – mówi Mariusz Król, przewodniczący Solidarności w Opel Manufacturing Poland Gliwice.

Wieloletnie porozumienie płacowe podpisane w gliwickiej fabryce w grudniu 2016 roku gwarantuje pracownikom coroczny wzrost wynagrodzeń. W 2017 roku ich wynagrodzenia wzrosły o 4,2 proc. Każdy pracownik otrzymał również 1000 zł jednorazowej nagrody. – Od 1 stycznia 2019 roku stawki wynagrodzeń zasadniczych i premii regulaminowej (IMPU) wzrosną o 4,5 proc. Dodatkowo wraz z wynagrodzeniem za marzec wypłacony zostanie jednorazowy bonus w wysokości 1000 zł, płatny w równej wysokości dla każdego pracownika. Podwyżki na takich samych zasadach pracownicy dostaną również w 2020 roku – wyjaśnia przewodniczący.

Jak podkreśla Mariusz Król, w wyniku podwyżek i bonusów średnie wynagrodzenia pracowników wzrosną w ciągu 4 lat o ok. 1000 zł. Wieloletnie porozumienie płacowe na lata 2017 – 2020 to już kolejny tego typu dokument wynegocjowany przez związki zawodowe działające w gliwickiej fabryce. – Wieloletnie porozumienia gwarantują jasne zasady podwyżek, precyzyjnie określają ich wysokość oraz termin wprowadzenia. Dzięki temu każdy pracownik wie, ile będzie zarabiał w najbliższych latach – podkreśla szef „S” w gliwickim Oplu.

Opel Manufacturing Poland w Gliwicach zatrudnia obecnie niespełna 4000 pracowników. W ubiegłym roku Opel został przejęty przez francuską grupę PSA, właściciela marek Citroen i Peugeot.

łk
Źródło foto: commons.wikimedia.org/wikimM 93