Pracownicy Fortum Zabrze za strajkiem

Ponad 88 proc. pracowników Fortum Zabrze, którzy wzięli udział w referendum strajkowym, opowiedziało się za przeprowadzeniem generalnego strajku solidarnościowego w regionie. Frekwencja w tym zakładzie wyniosła 83 proc.

– Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że frekwencja będzie aż tak wysoka. Ale to oznacza, że ludzie widzą co się dzieje w kraju i czują, że żyje im się coraz trudniej, a rządzący nie robią nic, aby to zmienić – mówi Wiesław Kostecki szef Solidarności w Fortum Zabrze.

Jak podkreśla przewodniczący, najważniejszym postulatem strajkowym dla pracowników zabrzańskiego zakładu jest żądanie wprowadzenia systemu rekompensat dla przedsiębiorstw dotkniętych skutkami unijnego  pakietu klimatyczno-energetycznego. – Niecałe dwa lata temu nasz zakład został sprywatyzowany. Wtedy zatrudnialiśmy 271 osób, dzisiaj pracuje tylko 114. Obawiamy się, że kiedy w związku z pakietem w naszym zakładzie wzrosną koszty. Znowu zaczną się zwolnienia – zaznacza Wiesław Kostecki.

W czwartek 17 stycznia kończą się również referenda w elektrowniach należących do grupy Tauron wytwarzanie oraz w Elektrowni Rybnik. Wyniki głosowań w tych spółkach zostaną opublikowane w piątek 18 stycznia.