Pracownicy EuroMedic zawiesili protest

23 grudnia późnym wieczorem pracownicy EuroMedic, którzy od tygodnia okupowali siedzibę Śląskiego Oddziału NFZ, postanowili zawiesić protest. Decyzja strajkujących jest gestem dobrej woli, przed zapowiedzianymi na 24 grudnia rozmowami z przedstawicielami Ministerstwa Zdrowia i NFZ.

– Zawieszając strajk okupacyjny, chcemy pokazać, że nam naprawdę zależy na jak najszybszym rozwiązaniu tego konfliktu i mamy nadzieję, że jutro w Warszawie nastąpi przełom. – mówi dr Jan Borzymowski, przewodniczący tymczasowej komisji zakładowej Solidarności w EuroMedic Medical Center.

Rozmowy delegacji uczestników protestu z przedstawicielami Ministerstwa Zdrowia rozpoczną się we wtorek 24 grudnia o godz. 10.00 w siedzibie resortu. W spotkaniu ma wziąć udział również Marcin Pakulski p.o. prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia. – Dzisiaj pracownicy rozeszli się do domów. Jutro wszyscy zbiorą się w naszym szpitalu i będą czekać na wynik rozmów w Warszawie. Nasze dalsze kroki zależą od tego, czym skończy się to spotkanie – podkreśla dr Borzymowski.

Strajk okupacyjny w siedzibie Śląskiego Oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia trwał o 17 grudnia. We wrześniu dyrektor Śląskiego Oddziału NFZ wypowiedział prywatnemu szpitalowi bez podania przyczyny kontrakt na leczenie pacjentów w większości oddziałów. Umowa przestanie obowiązywać z końcem tego roku. Zdaniem uczestników protestu brak kontraktu oznacza dla placówki likwidację, a dla 400-osobowej załogi szpitala utratę pracy.

W poniedziałek 23 grudnia uczestnicy protestu zorganizowali przed siedzibą Śląskiego Oddziału NFZ spotkanie wigilijne. Pracownicy EuroMedic i ich bliscy na parkingu przed budynkiem dzielili się opłatkiem i składali sobie świąteczne życzenia. Kolędy zagrała im górnicza orkiestra specjalnie ściągnięta na tę zaimprowizowaną Wigilię. – Mam głębokie przekonanie, że wszyscy swoją pracą dowiedliśmy, że nasz szpital może się wpisać w krajobraz lecznictwa w Katowicach i okolicy. Wierzymy, że po 1 stycznia będziemy mogli dalej pracować – mówił podczas spotkania opłatkowego dr Jan Borzymowski.