Porozumienie w PGG

Organizacje związkowe z Polskiej Grupy Górniczej zawarły 19 czerwca z zarządem spółki porozumienie w sprawie zwiększenia jednostkowej wartości posiłków profilaktycznych do 18,9 zł lub 16,7 zł, czyli o 4 zł. – Ta niższa kwota dotyczy znikomej liczby stanowisk, większość zatrudnionych będzie otrzymywać bony o wartości 18,9 zł – mówi Dariusz Kulpa, wiceprzewodniczący Solidarności z PGG.

Porozumienie w sprawie wzrostu wartości tzw. flapsów obowiązuje od 1 lipca, ale czas jego pełnej realizacji wyznaczono do 31 sierpnia. – Wynika to z technicznej kwestii, związanej z tym, że bony są drukowane wcześniej i wydawane z góry, czyli np. w czerwcu na lipiec, a w lipcu na sierpień. Jako że bony na lipiec już zostały wydrukowane, ich podwyższona na podstawie porozumienia wartość zostanie pracownikom wyrównana najpóźniej do końca sierpnia – wyjaśnia wiceprzewodniczący.

Wzrost wartości flapsów o 4 zł oznacza, że górnik z PGG, który przepracuje 25 dniówek w miesiącu, będzie miał wynagrodzenie wyższe o 100 zł.

PGG jest największym producentem węgla kamiennego  w Unii Europejskiej. Spółka po połączeniu z Katowickim Holdingiem Węglowym zatrudnia obecnie ponad 43  tys. osób.

ny
źródło foto: materiały prasowe PGG, pgg.pl