Porozumienie w ArcelorMittal Poland

Nie będzie protestu w ArcelorMittal Poland w sprawie zaniżonych wynagrodzeń za styczeń. Po rozmowach z przedstawicielami Solidarności zarząd spółki zawiesił niekorzystny dla pracowników sposób rozliczania czasu pracy i zagwarantował, że wypłaci wyrównanie za niższe pensje w styczniu. Otrzymają je wraz z wynagrodzeniem za luty.

1 stycznia w AMP wprowadzono nowej formę rozliczania czasu pracy dla pracowników spółki zatrudnionych w systemie zmianowym. To spowodowało, że ich wypłaty za styczeń był niższe o kwoty od 200 do nawet 500 zł. – Nie muszę opisywać, jaka była reakcja ludzi, gdy zobaczyli styczniowe wypłaty. Dziś rano wręczyliśmy przedstawicielom kierownictwa spółki pismo z żądaniem wycofania niekorzystnego dla załogi rozliczania czasu pracy i wypłaty wyrównania za styczeń. Zapowiedzieliśmy, że jeśli do 17 lutego pracodawca nie spełni naszych żądań, 18 lutego rozpoczniemy akcję protestacyjną. Zaraz po wręczeniu pisma zostaliśmy zaproszeni do rozmów i udało nam się zawrzeć porozumienie – mówi Jerzy Goiński, przewodniczący Solidarności w AMP.

W porozumieniu zarząd AMP zobowiązał się do zawieszenia wprowadzonego 1 stycznia sposobu rozliczania czasu pracy dla pracowników zatrudnionych w systemie zmianowym. Na wniosek strony związkowej przywrócony został system obowiązujący do 31 grudnia 2013 roku. Jednocześnie zarząd spółki zagwarantował, że wraz z pensją z luty pracownicy otrzymają wyrównanie zaniżonych styczniowych pensji.

Ponadto strony ustaliły, że wspólnie przystąpią do rozmów na temat jak najszybszego uregulowania zasad rozliczania czasu pracy w tym systemie. Dyrektor generalny spółki złożył oświadczenie, że te nowe zasady nie spowodują obniżenia dotychczasowego poziomu łącznego wynagrodzenia z tytułu pracy w systemie zmianowym.

W ArcelorMittal Poland pracuje ponad 11 tys. osób, 70 proc. z nich jest zatrudnionych w systemie zmianowym.