Porozumienie płacowe w Valeo

Dzięki staraniom „Solidarności” w przyszłym roku wzrosną wynagrodzenia pracowników spółki Valeo Lighting Systems w Chrzanowie. Związkowcy wynegocjowali także podwyższenie miesięcznej premii i jednorazową nagrodę z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Porozumienie między przedstawicielami zakładowej „S” i zarządu firmy podpisane zostało 10 listopada i obejmuje pracowników produkcyjnych, którzy stanowią zdecydowaną większość załogi zakładu. Zapisy dokumentu gwarantują im podwyższenie od 1 stycznia przyszłego roku wynagrodzeń zasadniczych o 210 zł brutto oraz wzrost miesięcznej premii o 100 zł brutto, czyli do poziomu 380 zł brutto. Jeszcze w tym roku, przed Świętami Bożego Narodzenia, na konta pracowników Valeo wpłynie 300 zł brutto jednorazowej nagrody.

Tegoroczne negocjacje płacowe w firmie były krótkie. Strony osiągnęły porozumienie w ciągu dwóch tygodni od rozpoczęcia rozmów. – Nie wiemy, jak rozwinie się sytuacja pandemiczna, dlatego dążyliśmy do jak najszybszego zawarcia porozumienia, aby nie ryzykować, że pracownicy zostaną z niczym  – mówi Sebastian Pająk, przewodniczący „Solidarności” w chrzanowskim Valeo. – Cały czas obawiamy długofalowych skutków koronawirusa, ale już widzimy, że bezrobocie wzrasta, co oznacza, że pozycja pracowników na rynku spada. Nam udało się zagwarantować ludziom podwyżki. Patrząc z tej perspektywy, trzeba jasno powiedzieć, że jest to dobre porozumienie, na inne nie było szans, z czego wielu pracowników doskonale zdaje sobie sprawę – dodaje.

W przyszłym roku wzrosną też wynagrodzenia pracowników administracyjnych, ale o wysokości tych podwyżek decyduje pracodawca, biorąc pod uwagę oceny roczne. – Chcielibyśmy to zmienić i w przyszłości mieć możliwość negocjowania podwyżek także w imieniu tych osób – dodaje Sebastian Pająk.

Valeo Lighting Systems w Chrzanowie produkuje lampy samochodowe i zatrudnia ok. 2,2 tys. osób.

aga
źródło foto:pixabay.com/CC0