Porozumienie płacowe w spółkach Primy w Sosnowcu

Od czerwca wynagrodzenia zasadnicze pracowników dwóch sosnowieckich firm należących do Grupy Prima wzrosły o 400 zł brutto. Kolejna podwyżka, w tej samej wysokości, wejdzie w życie w styczniu przyszłego roku. Porozumienie w tej sprawie przedstawiciele organizacji związkowych podpisali z pracodawcą 31 maja.

Agnieszka Marcińska, przewodnicząca międzyzakładowej organizacji związkowej NSZZ „Solidarność” zrzeszającej pracowników firm: Prima Sosnowiec Advanced Plastic Technologies i Prima Sosnowiec Complex Plastic Systems, podkreśla, że w czerwcu stawki godzinowe zostały podniesione o 2,38 zł brutto, czyli o ok. 400 zł miesięcznie. O 400 zł brutto wzrosły także zarobki osób wynagradzanych w systemie miesięcznym. Zgodnie z zapisami porozumienia, w styczniu przyszłego w życie wejdą w życie podwyżki w takiej samej wysokości. – Po raz kolejny podpisaliśmy niezłe porozumienie. W zeszłym roku wynegocjowaliśmy łącznie 720 zł brutto, w tym w sumie 800 zł brutto. Pracownicy powinni być zadowoleni, tym bardziej że razem ze stawkami zasadniczymi w górę pójdą pochodne od wynagrodzenia, m.in. miesięczna premia. Wyższa będzie także premia wakacyjna – mówi Agnieszka Marcińska.

W porozumieniu płacowym znalazł się także zapis stanowiący, że premia z okazji Świąt Bożego Narodzenia nie będzie niższa od tej, która zostanie wypłacona w innych europejskich zakładach wchodzących w skład Grupy. – To korzystne rozwiązanie, w zeszłym roku premia bożonarodzeniowa wyniosła ponad 2,7 tys. zł brutto. Liczymy na to, że w tym roku będzie ona jeszcze wyższa – dodaje przewodnicząca „Solidarności” w sosnowieckich spółkach Primy.

Grupa Prima, to włoski koncern działający w branży motoryzacyjnej. W firmach w Sosnowcu produkowane są plastikowe komponenty do samochodów. W sumie w obydwu zakładach zatrudnionych jest ok. 700 osób.

aga
źródło foto: freepik/katemangostar