Porozumienie płacowe w Huhtamaki Foodservice Poland

Płace zasadnicze pracowników zatrudnionych w spółce Huhtamaki Foodservice Poland w Czeladzi wzrosną o 150 zł brutto – to najważniejszy zapis porozumienia płacowego podpisanego 27 kwietnia z pracodawcą przez zakładową Solidarność. Wyższe wynagrodzenia wraz z wyrównaniem od 1 kwietnia zostaną naliczone pracownikom w maju i wpłyną na ich konta na początku czerwca.

Jak informuje Adam Flakus, przewodniczący Solidarności w firmie, podwyżki obejmą zdecydowaną większość załogi, zarówno pracowników zatrudnionych na podstawie umów o pracę na czas nieokreślony, jak i na podstawie umów czasowych. – Uzgodniliśmy, że wzrosną też wynagrodzenia osób, które łącznie przepracowały dla Huhtamaki Foodservice Poland pół roku, wliczając do tego okresu czas pracy w spółkach zewnętrznych świadczących usługi dla firmy – zaznacza przewodniczący.

Podkreśla, że rozmowy płacowe były bardzo trudne. Kompromis udało się wypracować dopiero w obecności mediatora. – Wynegocjowaliśmy więcej, niż proponował pracodawca, a trzeba brać pod uwagę, że wzrost płac zasadniczych wpłynie na podwyższenie innych wskaźników wynagrodzenia, m.in. 16.procentowego dodatku za pracę w systemie czterobrygadowym – dodaje Adam Flakus.

Podpisane 27 kwietnia porozumienie zakończyło spór zbiorowy na tle płacowym trwający w firmie od połowy marca tego roku.

Spółka Huhtamaki Foodservice Poland zajmuje się produkcją jednorazowych opakowań na żywność. Zatrudnionych jest w niej ok. 400 osób.

ak
źródło foto:pixabay.com/CC0