Porozumienie i koniec strajku w kopalni Chwałowice

Zakończył się podziemny protest w kopalni Chwałowice. Na konta pracowników Konsorcjum Przedsiębiorstw Robót Górniczych i Budowy Szybów przelane zostały pensje zasadnicze. Zgodnie z porozumieniem zawartym między protestującymi i pracodawcą pozostałe składniki wynagrodzeń zostaną im wypłacone do 7 stycznia. Z kolei do 19 stycznia pracownicy otrzymają zaległy ekwiwalent za posiłki profilaktyczne.

Porozumienie zostało podpisane przez delegację protestujących oraz przedstawicieli zarządu KPRGiBz w obecności szefa śląsko-dąbrowskiej Solidarności Dominika Kolorza. Po przekazaniu jego treści uczestnikom podziemnego strajku, pracownicy pierwszej zmiany wyjechali na powierzchnię, a pracownicy drugiej zmiany podjęli pracę.

Spontaniczna akcja protestacyjna w kopalni Chwałowice rozpoczęła się 700 metrów pod ziemią na pierwszej zmianie. Jej powodem było niewypłacenie wynagrodzeń, które powinny znaleźć się na kontach pracowników do 10 grudnia. Początkowo w proteście uczestniczyło ok. 60 osób. Później dołączyli do nich koledzy z drugiej zmiany. Łącznie w akcji protestacyjnej wzięło udział ponad 100 pracowników.

Kilka godzin po rozpoczęciu strajku zarządy Kompanii Węglowej i KPRGiBSz poinformowały, że zaległe pieniądze zostały przelane na konta pracowników z jednodniowym opóźnieniem. Były to jednak wyłącznie pensje zasadnicze bez pozostałych składników wynagrodzeń, wobec czego uczestnicy protestu podjęli decyzję o kontynuowaniu strajku.

Konsorcjum Przedsiębiorstw Robót Górniczych i Budowy Szybów SA w Mysłowicach składa się z dwóch zakładów: Mysłowickiego Zakładu Robót Górniczych i Rybnickiego Zakładu Robót Górniczych. Rybnicki zakład prowadzi roboty górnicze w należących do Kompanii Węglowej kopalniach Chwałowice, Jankowice i Rydułtowy-Anna.

łk