Podziemny protest w kolejnych kopalniach KHW

Po zakończeniu pierwszej zmiany w kolejnych kopalniach Katowickiego Holdingu Węglowego rozpoczęły się podziemne protesty. W kopalni Wieczorek na poziomie 550 pod ziemią przebywa 20 górników, z kolei w kopalni Wujek-Śląsk Ruch Śląsk 1050 metrów akcję protestacyjną prowadzi 11 górników. W kopalni Wujek-Śląsk Ruch Wujek 680 metrów pod ziemią również protestuje 11 osób.

Jako pierwsi w KHW do akcji protestacyjnej przystąpili górnicy z kopalni Murcki-Staszic. Po zakończeniu nocnej zmiany pod ziemią pozostało ponad 80 osób.

Trwa podziemny protest we wszystkich kopalniach Kompanii Węglowej oraz w Zakładach Górniczych Sobieski w Jaworznie i Janina w Libiążu, które wczoraj dołączyły do akcji. Od czwartku trwa również akcja protestacyjna w kopalniach Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Jest prowadzona na powierzchni. Po skończonej pracy i wyjechaniu na powierzchnię górnicy pozostają przez kilka godzin na cechowniach.

16 stycznia wieczorem w podziemnych protestach brało udział ok. 1400 górników z Kompani Węglowej i ok. 150 górników z kopalń Katowickiego Holdingu Węglowego oraz Zakładów Górniczych Sobieski i Janina.

ny