Podwyżki wynagrodzeń w AMP Service Group

15 czerwca w spółce ArcelorMittal Poland Service Group w Dąbrowie Górniczej podpisane zostało porozumienie płacowe. Zgodnie z jego zapisami pracownicy otrzymają podwyżki wynagrodzeń oraz m.in. nagrodę z zysku. Związki zawodowe uzgodniły z pracodawcą, że płace zasadnicze wzrosną od czerwca o kwotę wynoszącą 50 zł brutto. Dodatkowo w okresie od lipca do grudnia wypłacany będzie dodatek za brak absencji chorobowej, który wyniesie 121 zł brutto. Na początku przyszłego roku dodatek ten zostanie zlikwidowany. W zamian o 94 zł brutto podwyższone zostaną wynagrodzenia zasadnicze.

Wraz z wypłatą za czerwiec na konta pracowników wpłynie dodatkowo blisko 1700 zł brutto. Kwota ta obejmuje wyrówanie podwyżek płac od stycznia tego roku, nagrodę za wkład w funkcjonowanie spółki w ostatnim kwartale ubiegłego roku i w I kwartale tego roku oraz sześciokrotność dodatku za brak absencji chorobowej, który zostanie wypłacony niezależnie od tego, czy pracownik przebywał na zwolnieniu lekarskim, czy nie.

Rozmowy płacowe w spółce były bardzo trudne. Związkowcy nie chcieli się zgodzić na uzależnienie podwyżek płac od absencji chorobowej poszczególnych pracowników, czego domagał się pracodawca. 9 maja przed siedzibą firmy zorganizowana została pikieta, w której wzięło udział ok. 150 osób. – Ostatecznie, po przeszło trzech miesiącach rozmów udało nam się wypracować kompromis, z którego pracownicy powinni być zadowoleni – mówi Jerzy Goiński, przewodniczący Solidarności w AMP.

W spółce ArcelorMittal Poland Service Group zatrudnionych jest przeszło 250 osób. Firma zajmuje się produkcją części zamiennych do urządzeń hutniczych oraz naprawami maszyn hutniczych.

aga
źródło foto:pixabay.com/CC0