Podwyżki w Seoyon Electronics

Od 1 stycznia wzrosły płace zasadnicze w gliwickiej spółce Seoyon Electronics Poland w Gliwicach. Ich wysokość uzależniona jest od stażu pracy w spółce. Podwyżki gwarantuje pracownikom porozumienie podpisane 27 stycznia przez Solidarność i pracodawcę.

Po 190 zł brutto, otrzymali pracownicy ze stażem powyżej 5 lat. Osoby pracujące w spółce od
4-5 lat dostały po 150 zł brutto. Zarobki pracowników zatrudnionych od 3 do 4 lat wzrosły o
140 zł brutto. Pracownicy ze stażem pracy od 1 roku do 3 lat dostali podwyżki w wysokości
120 zł brutto.

Porozumienie w sprawie wzrostu płac zawarli 27 stycznia z zarządem spółki związkowcy z międzyzakładowej Solidarności ze spółek Plastic Omnium. Ta organizacja zrzesza również pracowników Seoyon Electronics Poland. Jak informuje przewodnicząca Joanna Kaznowska, początkowo pracodawca zakładał tylko podwyżki dla najmniej zarabiających pracowników wynikające z podniesienia od 1 stycznia minimalnego wynagrodzenia za pracę do 2000 zł brutto. – Podczas negocjacji wskazywaliśmy, że obecnie na rynku pracy coraz bardziej brakuje pracowników. Jeśli ludzie nie dostaną podwyżek, to będą szukać zatrudnienia na lepszych warunkach – mówi przewodnicząca.

Spółka Seoyon Electronics Poland zatrudnia ok. 600 pracowników. Jest częścią koncernu Seoyon Electronics z Korei Południowej. Zakład produkuje części do samochodów m.in. stacyjki, zamki drzwiowe, przełączniki deski rozdzielczej, wycieraczek i świateł.

bea
źródło foto:pixabay.com/CC0