Podwyżki w Sandvik Polska

Średnio o 4 proc. wzrosły wynagrodzenia zasadnicze w firmie Sandvik Polska w Katowicach. Wyższe wynagrodzenia wpłyną na konta pracowników do 10 maja. Równocześnie wypłacona zostanie także nagroda z okazji Dnia Pracownika Spółki.

Rafał Mikołajczyk, przewodniczący „Solidarności” w Sandvik Polska podkreśla, że w sumie w ciągu roku wynagrodzenia zasadnicze w firmie zostały podwyższone średnio o 7,5 proc. W jego ocenie jest to odpowiedź pracodawcy na postulaty płacowe przedstawione przez przedstawicieli „S” jeszcze w 2019 roku. – Nasze żądania nie zostały do końca zrealizowane, ale firma ma za sobą trudny okres związany z pandemią koronawirusa i spadkiem produkcji. Zobaczymy, co się będzie działo w kolejnych miesiącach, jeśli będzie dużo zamówień i pracownicy zostaną mocno obciążeni pracą, zweryfikujemy nasze oczekiwania płacowe. Na tę chwilę możemy powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni – zaznacza przewodniczący zakładowej „S”.

Razem z wyższym wynagrodzeniem za kwiecień pracownicy firmy otrzymają też 400 zł brutto nagrody z okazji Dnia Pracownika Spółki, który w katowickim Sandviku obchodzony jest 2 maja. Jest to także dzień wolny od pracy. – W tym roku 2 maja wypadał w niedzielę, ale nam udało się przenieść ten wolny dzień na piątek 4 czerwca i wydłużyć pracownikom kolejny wekeend. Pracodawca zgodził się na taką zamianę, mimo że nie musiał tego zrobić – mówi Rafał Mikołajczyk.

W Sandvik Polska w Katowicach zatrudnionych jest 175 osób. Firma produkuje narzędzia do obróbki skrawaniem i jest częścią międzynarodowej grupy inżynieryjnej. Do „Solidarności”, będącej jedyną organizacją związkową w katowickim Sandviku, należy ponad 30 proc. załogi spółki.

ak
źródło foto: pixabay.com/CC0