Podwyżki w instytucjach samorządowych w Rybniku

Od 1 lipca wynagrodzenia zasadnicze rybnickich pracowników samorządowych wzrosną średnio o 400 zł brutto – to najważniejszy zapis porozumienia podpisanego 8 czerwca przez przedstawicieli „Solidarności” z prezydentem Rybnika.

Jak informuje Piotr Rajman, przewodniczący Terenowej Sekcji Problemowej NSZZ „Solidarność” Miasta Rybnika i Powiatu Rybnickiego, podwyżka gwarantowana wyniesie 250 zł brutto. Dostaną ją wszyscy pracownicy, którzy w ciągu ostatnich dwóch lat nie otrzymali podwyżek wynikających z podniesienia płacy minimalnej. – O rozdysponowaniu pozostałych środków będą decydowali pracodawcy w poszczególnych jednostkach, ale w uzgodnieniu z przedstawicielami organizacji związkowych – podkreśla.

O podwyżki upomnieli się pod koniec 2019 roku pracownicy sześciu instytucji, m.in. Zarządu Zieleni Miejskiej, Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej, Miejskiego Domu Pomocy Społecznej i Rybnickich Służb Komunalnych, ale przez wiele miesięcy nie udało się wypracować żadnego kompromisu z pracodawcami. Przełomem okazały się dopiero rozmowy prowadzone na poziomie władz miasta i Terenowej Sekcji Problemowej NSZZ „Solidarność” Miasta Rybnika i Powiatu Rybnickiego. – W ciągu dwóch miesięcy udało nam się podpisać porozumienie. Taki kompromis nie byłby możliwy z pracodawcami w poszczególnych jednostkach, bo budżety są ustalane przez miasto. Wreszcie władze Rybnika zrozumiały, że pracownicy samorządowi naprawdę mało zarabiają i zasługują na podwyżki – mówi Piotr Rajman.

Od 1 sierpnia tego roku o 500 zł brutto wzrosną także wynagrodzenia zasadnicze pracowników Urzędu Miasta w Rybniku. – Taką decyzję podjął prezydent miasta. W UM spór zbiorowy nie był prowadzony – mówi Piotr Rajman.

Podczas rozmów uzgodniono również, że od 1 stycznia przyszłego roku wynagrodzenia zasadnicze w instytucjach podległych samorządowi wzrosną średnio o ok. 300 zł brutto. W 2023 roku podwyżki płac zasadniczych również mają wynieść średnio ok. 300 zł na etat. – To są na razie kwoty bazowe, ostateczna kwota podwyżek zostanie uzgodniona w oparciu m.in. o wzrost płacy minimalnej. Rozmowy na temat podwyżek na 2022 rok rozpoczną się po 15 października – informuje Piotr Rajman.

aga
źródło foto: pixabay.com/CC0