Podwyżki w Ramecie

Od 1 stycznia o 100 zł brutto wzrosną wynagrodzenia zasadnicze w Spółdzielni Meblarskiej Rameta w Raciborzu i w należącej do niej  spółce Ramex. To efekt negocjacji pomiędzy pracodawcą i związkami zawodowymi zakończonych 22 grudnia.

Coroczne podwyżki płac gwarantuje wynegocjowany przez związkowców w 2009 roku zapis
w Zakładowym Układzie Zbiorowym Pracy, który przewiduje, że w zależności o kondycji finansowej firmy wzrost wynagrodzeń zasadniczych pracowników wynosi od 3 do 10 proc. płacy minimalnej w danym roku. – Czy będzie to bliżej 3 proc., czy bliżej 10 proc. jest przedmiotem corocznych negocjacji pomiędzy stroną społeczną, a pracodawcą. Tym razem uzgodniliśmy, że będzie to 5 proc. płacy minimalnej. W  2017 roku wyniesie ona 2000 zł brutto, a więc nasze wynagrodzenia zasadnicze wzrosną o 100 zł brutto – wyjaśnia Lesław Żurakowski, przewodniczący Solidarności w Ramecie. – Dzięki zagwarantowanym w układzie zbiorowym corocznym podwyżkom płace zasadnicze w obu spółkach wzrosły w ciągu ostatnich pięciu lat
o blisko 500 zł brutto – dodaje przewodniczący.

Spółdzielnia Meblarska Rameta i spółka Ramex w Raciborzu zatrudniają łącznie około 600 pracowników. Zakłady produkują meble tapicerowane.

bg
źródło foto:pixabay.com/CC0