Podwyżki w PSS Społem w Rybniku

Wyższe o 100 zł brutto płace zasadnicze mają od 1 stycznia 2016 roku wszyscy pracownicy Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem w Rybniku. To efekt porozumienia zawartego pod koniec 2015 roku pomiędzy pracodawcą i związkami zawodowymi.

Jak informują związkowcy z Solidarności, pretekstem do rozpoczęcia rozmów płacowych z kierownictwem spółdzielni był ustalony przez rząd obligatoryjny wzrost płacy minimalnej z 1750 zł do 1850 zł brutto. Podczas negocjacji podkreślali, że przy niewielkich zarobkach w zakładzie podwyżki dla najniżej uposażonych pracowników z krótkim stażem oznaczać będą zrównanie ich płac z zarobkami osób, które w spółdzielni pracują już ponad 30 lat. Ich konsekwencją byłyby też niewielkie różnice w wynagrodzeniach kierowników sklepów i ich personelu. – Przekonaliśmy prezesa, że w tej sytuacji stawki wszystkich pracowników powinny wzrosnąć o 100 zł brutto. Byłoby niesprawiedliwe, gdyby ludzie z krótkim i długim stażem pracy dostawali takie same pensje – wyjaśnia Aniela Jarosz, przewodnicząca zakładowej Solidarności.

bg