Podwyżki w Plastic Omnium Auto Exteriors w Kleszczowie

Od 50 zł brutto do 150 zł brutto wzrosły pensje zasadnicze pracowników produkcyjnych ze spółki Plastic Omnium Auto Exteriors w Kleszczowie. Wysokość wzrostu płac uzależniona została od indywidualnych ocen rocznych pracowników. Podwyżki to efekt negocjacji między pracodawcą i związkowcami z zakładowej Solidarności, jedynej organizacji związkowej w firmie.

– Naszym zdaniem podwyżki przyznawane na podstawie oceny rocznej każdego  pracownika to uczciwe rozwiązanie, zwłaszcza wobec tych, którzy są najbardziej efektywni w pracy. Taki system wzrostu wynagrodzeń motywuje też do większej wydajności ludzi, którzy dostali słabsze oceny, a tym samym mniejsze pieniądze –  podkreśla Krzysztof Masłowski, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Wydajność pracowników w Plastic Omnium Auto Exteriors jest oceniana według pięciostopniowej skali. W tym roku w grupie pracowników z najwyższą oceną znalazło się 11 osób. Ich zarobki wzrosną o 150 zł brutto. Wśród ocenionych na „czwórkę” jest blisko 40 osób, które otrzymają podwyżkę na kwotę 135 zł brutto.  Najwięcej, bo ponad stu pracowników dostało „trójkę”. Oznacza to, że ich pensje będą większe o 110 zł brutto. Na dwójkę ocenionych zostało 11 osób, ale tylko 5 z nich otrzyma podwyżkę w kwocie 50 zł brutto. Pracownicy, otrzymali taką ocenę drugi rok z rzędu nie dostaną żadnej podwyżki, podobnie jak pracownicy z najniższą możliwą oceną.

Spółka Plastic Omnium Auto Exteriors  produkuje m.in. zderzaki samochodowe. Jej właścicielem jest francuska firma Plastic Omnium. Zakład zatrudnia ponad 400 pracowników.

bea