Podwyżki w Plastic Omnium

Średnio o 267 zł brutto wzrosła płaca zasadnicza w Plastic Omnium w Gliwicach. O 200 zł brutto poszły również w górę stawki dla nowych pracowników. Porozumienie w sprawie podwyżek zostało podpisane 21 sierpnia przez przedstawicieli zarządu spółki i międzyzakładowej Solidarności.

Zgodnie z umową płacową wysokość wzrostu wynagrodzeń dla poszczególnych pracowników zróżnicowana będzie w zależności od ich stawek osobistego zaszeregowania.  Osoby nowo przyjęte do pracy zamiast dotychczasowych 2200 zł brutto dostaną na początek 2400 zł brutto.

Ze 150 zł brutto do 300 zł brutto wzrosła także premia jakościowa, ustanowiona od 1 lipca  dla całej załogi dzięki staraniom międzyzakładowej Solidarności. Jak przewodnicząca związku Joanna Kaznowska, podwyżka tego świadczenia była możliwa kosztem zmniejszenia puli środków na nagrody stażowe.  –  Wprowadzając premię jakościową pracodawca zobowiązał się, że do końca roku będzie ona obligatoryjnym elementem płacy zasadniczej. W tej sytuacji jej podwyżka jest dla ludzi bardziej korzystnym rozwiązaniem niż wyższe nagrody stażowe – tłumaczy przewodnicząca.

Jak informuje Joanna Kaznowska, propozycja podwyżki płac w gliwickiej spółce wyszła od  pracodawcy. Jego decyzję podyktowały liczne odejścia pracowników z zakładu. O zaopiniowanie wysokości proponowanego wzrostu wynagrodzeń zarząd zwrócił się do Solidarności, jedynego związku zawodowego w spółce. – Naszym zdaniem podwyżki są zadowalające. Liczymy, że dodatkowe pieniądze pozwolą zatrzymać pracowników w firmie. Mamy też nadzieję, że oferta podwyżki dla osób dopiero rozpoczynających pracę przyciągnie do spółki nowych ludzi – podkreśla przewodnicząca. Dodaje, że najprawdopodobniej w ciągu najbliższych dwóch tygodni podobne porozumienie płacowe podpisane zostanie w bliźniaczej spółce Plastic Omnium Auto Exteriors w Kleszczowie.

Gliwicka spółka Plastic Omnium zatrudnia blisko 500 pracowników. Produkuje zderzaki i akcesoria samochodowe. Należy do francuskiego koncernu Plastic Omnium.

bea
Źródło foto: pixabay.com/CC0