Podwyżki w PEC w Tychach

Średnio o 3,8 proc. wzrosną od września płace zasadnicze pracowników Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Tychach. 3 marca porozumienie w tej sprawie zawarli z zarządem spółki przedstawiciele zakładowych organizacji związkowych NSZZ Solidarność i Związku Zawodowego Ciepłowników.

– Wzrost płac w zakładzie wyniesie od 100 zł do 200 zł brutto. Wysokość podwyżek dla poszczególnych pracowników zależeć będzie od ich stawek osobistego zaszeregowania – mówi Stanisław Gondzik, szef zakładowej Solidarności. Zaznacza, że co roku pracownicy otrzymują podwyżki na zbliżonym poziomie. – Zarząd ma świadomość, że firma powinna dzielić się zyskiem z załogą, która na ten zysk ciężko pracuje – podkreśla przewodniczący. Dodaje, że dodatkowym bonusem za wypracowane zyski jest nagroda, którą pracownicy otrzymują corocznie wraz z wypłatą za kwiecień. – Zawsze wspólnie z pracodawcą uzgadniamy jej wysokość. Tak będzie i w tym roku – dodaje Gondzik.

Tyski PEC zatrudnia 130 pracowników.

bea
źródło foto:pixabay.com/CC0