Podwyżki w Magneti Marelli w Sosnowcu

Średnio 210 zł brutto podwyżki do płacy zasadniczej otrzymają w kwietniu z wyrównaniem od marca pracownicy spółki Magneti Marelli Poland w Sosnowcu. Porozumienie płacowe pomiędzy pracodawcą, a działającymi w firmie związkami zawodowymi zakłada też wypłatę premii świątecznej w wysokości 300 zł brutto razem z wynagrodzeniem za marzec.

Decyzję o podwyżkach zarząd spółki uzależnił jednak od zgody związkowców na wprowadzenie w tym roku dwóch 6-miesięcznych okresów rozliczeniowych. Dotychczas w zakładzie obowiązywał 3-miesięczny okres rozliczeniowy. – Wynegocjowaliśmy przyzwoite podwyżki i trudno było z nich zrezygnować. Pracodawca postawił warunek, że wypłaty będą wyższe w zamian za naszą zgodę na dłuższy okres rozliczeniowy – wyjaśnia Aleksander Jacuniak, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Zdaniem Jacuniaka kompromis wypracowany z zarządem spółki nie powinien być zbyt uciążliwy dla pracowników. – Dotychczas otrzymywaliśmy wypłaty za nadgodziny cztery razy w roku. W tym roku to będą dwie wypłaty za nadgodziny, ale za to dużo wyższe – dodaje przewodniczący. Wydłużony okres rozliczeniowy w firmie będzie obowiązywał do końca 2015 roku.

Sosnowiecka spółka Magneti Marelli Poland produkuje lampy samochodowe. Zakład zatrudnia blisko 1800 osób. Średnia płaca w firmie wynosi 4 tys. zł brutto.

bea