Podwyżki w Johnson Controls

Porozumieniem płacowym zakończyły się dzisiejsze mediacje w firmie Johnson Controls w Bieruniu. Pracownicy zatrudnieni przy produkcji otrzymają podwyżkę w wysokości ok. 140 zł brutto do stawki zasadniczej (85 groszy na godzinę) i jednorazową premię, która nie może być niższa niż 100 zł. – Premia zostanie wypłacona razem z wynagrodzeniem za wrzesień. Jej wysokość będzie uzależniona od wielkości funduszu płac – informuje Tomasz Sztelak, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Podkreśla, że w tym roku wszyscy pracownicy zatrudnieni przy produkcji otrzymają podwyżkę w jednakowej wysokości. Związek nie zgodził się na zróżnicowanie kwoty podwyżki i uzależnienie jej od wyników oceny pracowników, czego domagał się pracodawca. – Obecny system oceniania pracowników jest mało skuteczny i niezgodny z zapisami regulaminów pracy i wynagradzania – podkreśla Sztelak. Ustalono, że w przyszłym roku podwyżka płacy zasadniczej może zostać zróżnicowana, ale pod warunkiem wcześniejszej zmiany zasad przeprowadzania oceny pracowników. – Prace nad nowym systemem oceniania rozpoczną się we wrześniu – zaznacza przewodniczący zakładowej Solidarności.

Johnson Controls to firma działająca w branży motoryzacyjnej, zajmująca się produkcją foteli dla Fiata i Opla. Zakład zatrudnia 510 osób. Pracowników produkcyjnych jest 450. Porozumienie płacowe zakończyło spór zbiorowy trwający w firmie od 23 maja.