Podwyżki w fabrykach FCA Poland

450 zł brutto podwyżki i 1,8 tys. zł brutto dodatkowej premii – to najważniejsze zapisy porozumienia płacowego podpisanego 23 lutego w fabrykach Fiat Chrysler Automotive Poland w Tychach i FCA Powertrain w Bielsku-Białej. Wyższe pensje wpłyną na konta pracowników do 10 marca.

Jak informuje Wanda Stróżyk, przewodnicząca „Solidarności” w Fiacie, wraz z wynagrodzeniem za luty wypłacona zostanie także jednorazowa premia w wysokości 1,8 tys. zł, stanowiąca rekompensatę za brak podwyżek w ciągu czterech ostatnich miesięcy.

Wanda Stróżyk podkreśla, że pracownicy obydwu fabryk długo czekali na wzrost płac, ale z wysokości podwyżek „Solidarność” nie jest zadowolona. – To oczywiście nie jest mała kwota, z czego zdajemy sobie sprawę, ale wynagrodzenia w naszych zakładach w dalszym ciągu pozostają mało konkurencyjne w stosunku do zarobków w innych firmach motoryzacyjnych – mówi przewodnicząca „S”. – Podjęliśmy decyzję o podpisaniu tego porozumienia z tego względu, że inne organizacje związkowe tak zrobiły i nie były zainteresowane prowadzeniem dalszych negocjacji z pracodawcą. My chcielibyśmy doprowadzić do tego, by minimalna płaca zasadnicza w FCA, czyli bez premii, wynosiła 3,6 tys. zł brutto – dodaje.

Na 450 zł podwyżki będzie się składało podniesienie stawek zasadniczych i miesięcznych premii regulaminowych, które w obydwu zakładach są zróżnicowane. W FCA Poland w Tychach, gdzie premia wynosi 18 proc., stawki godzinowe wzrosną o 2,27 zł brutto. Z kolei w FCA Powertrain w Bielsku-Białej stawki godzinowe będą wyższe o 2,37 zł brutto, ponieważ w tej spółce premia jest niższa.

To znacznie mniej niż domagała „Solidarność”. Najważniejszy postulat związku dotyczył podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych o 5 zł za godzinę od września zeszłego roku. Swoje żądania w trybie sporu zbiorowego reprezentanci „S” przedstawili pracodawcy 21 stycznia. Po siedmiu dniach, zgodnie z przepisami, w FCA Poland rozpoczął się spór zbiorowy.

W FCA Poland w Tychach zatrudnionych jest ok. 2,4 tys. pracowników, natomiast w FCA Poland Powertrain w Bielsku-Białej pracuje 1,1 tys. osób.

aga
źródło foto: media.stellantis.com