Podwyżki w CMC Poland

Wzrost wynagrodzeń zasadniczych wszystkich pracowników o 150 zł brutto – to najważniejszy zapis porozumienia płacowego podpisanego 31 sierpnia przez „Solidarność ” i inne organizacje związkowe działające w CMC Poland w Zawierciu. Razem z pochodnymi podwyżka wyniesie ok. 200 zł brutto miesięcznie. Porozumienie weszło w życie 1 września.

– Systematycznie upominamy się o wzrost wynagrodzeń. Co roku prowadzimy z pracodawcą negocjacje, dzięki którym rosną płace zasadnicze i regulaminowe dodatki. Gdyby nie nasze starania, tych podwyżek by nie było – mówi Henryk Zwolan, przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” CMC Poland.

Obok podwyżek płac zasadniczych związkowcy wynegocjowali także m.in. podwyższenie dodatku brygadowego o 20 zł miesięcznie i wzrost dodatku zmianowego o 10 zł miesięcznie. Jak podkreśla Henryk Zwolan, dzięki porozumieniom podpisanym w firmie już wcześniej, w przyszłym roku pracownicy CMC Poland otrzymają o 200 zł wyższą premię letnią i świąteczną. Wyniosą one po 2800 zł brutto każda.

CMC Poland w całym kraju zatrudnia przeszło 2,1 tys. pracowników, z czego około 1,7 tys. pracuje w Zawierciu. W skład CMC Poland wchodzi huta w Zawierciu, produkująca długie wyroby stalowe, kilkanaście zakładów zajmujących się skupem i recyklingiem złomu oraz kilka zakładów zajmujących się przetwórstwem stali.

aga
źródło foto:pixabay.com/CC0