Podwyżki w Bombardierze

Pracownicy firmy Bombardier Transportation (ZWUS) Polska w Katowicach otrzymają 4 proc. podwyżki do podstawy wynagrodzenia. – Udało nam się też wynegocjować zapis mówiący o tym, że kwota podwyżki nie może być niższa niż 150 zł, na czym skorzystają najmniej zarabiający pracownicy – mówi Marek Koczyba, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Negocjacje podwyżek wynagrodzeń odbywają się w tej spółce raz w roku. Na początku roku organizacje związkowe piszą wspólne pismo do pracodawcy, w którym zwracają się o rozpoczęcie rozmów. W negocjacjach biorą udział przedstawiciele wszystkich organizacji związkowych, a uzgodnione porozumienie wchodzi w życie 1 maja. – Wszystkie organizacje związkowe współpracują ze sobą, co ułatwia przeprowadzenie sprawnych negocjacji z pracodawcą – podkreśla Marek Koczyba.

W spółce zatrudnionych jest 487 pracowników. W firmie działają trzy związki zawodowe. Należy do nich  ponad 40 proc. załogi. Największa jest Solidarność, licząca 120 członków.

Bombardier Transportation (ZWUS) Polska Sp. z o.o. w Katowicach jest producentem nowoczesnych urządzeń kierowania, sterowania i nadzoru ruchu pojazdów szynowych. Właścicielem firmy jest kanadyjski koncern posiadający również zakłady w Warszawie, w Łodzi i we Wrocławiu.