Podwyżki płac w Valeo Lighting Systems

Średnio o 155 zł brutto wzrosną wynagrodzenia zasadnicze pracowników spółki Valeo Lighting Systems z Chrzanowa. Wyższe płace otrzymają w kwietniu z wyrównaniem od stycznia. Wysokość podwyżek dla poszczególnych pracowników uzależniona będzie od indywidualnych ocen ich pracy w 2015 roku.

Wzrost wynagrodzeń w firmie zakłada porozumienie płacowe zawarte 8 marca pomiędzy zarządem spółki  a zakładowa Solidarnością. Sebastian Pająk, przewodniczący Solidarności w Valeo podkreśla, że rozmowy płacowe były  trudne. – Podkreślaliśmy, że jeśli kondycja ekonomiczna spółki jest dobra, to ludzie, którzy na jej zyski pracują, powinni otrzymywać  lepsze zarobki. Wskazywaliśmy też, że płace zasadnicze w naszej firmie znacznie odbiegają od zarobków w branży motoryzacyjnej. Ostatecznie stanęło na tym, że wynagrodzenia zasadnicze wzrosną średnio o 155 zł brutto. Wysokość podwyżek dla poszczególnych pracowników może wynieść od 100  do 224 zł brutto w zależności od ich ocen rocznych – informuje przewodniczący.

Chrzanowska spółka Valeo Lighting Systems zatrudnia blisko 1,5 tys. pracowników. Zakład produkuje lampy samochodowe.

bea
źródło foto:pixabay.com