Podwyżki płac w PKM Jaworzno

Podwyżki wynagrodzeń o 225 zł brutto miesięcznie i 1400 zł brutto nagrody z okazji branżowego święta – to najważniejsze zapisy porozumienia płacowego podpisanego na początku kwietnia przez związki zawodowe działające w Przedsiębiorstwie Komunikacji Miejskiej w Jaworznie i pracodawcę. Wyższe wypłaty wpłyną na ich konta na początku maja.

– Podobne porozumienia podpisujemy co roku, dzięki czemu płace w  spółce systematycznie rosną. W ciągu trzech lat podwyżka wyniosła w sumie ok. 700 zł brutto – podkreśla Tomasz Fidziński, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Związkowcy wynegocjowali z pracodawcą także nagrodę z okazji obchodzonego w maju Dnia Pracownika Gospodarki Komunalnej. Tak samo jak w zeszłym roku wyniesie ona 1400 zł brutto i zostanie wypłacona w dwóch transzach. Pierwszą ratę, czyli 600 zł brutto pracownicy firmy otrzymają w czerwcu, kolejne 800 zł brutto zostanie wypłacone w grudniu.

PKM Jaworzno zatrudnia ok. 250 pracowników.

aga
źródło foto:commons.wikimedia.org/Beemwej/CC BY-SA 3.0