Podwyżki płac w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka

Od 1 lipca pracownicy Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II będą zarabiać więcej. Ich wynagrodzenia zasadnicze wzrosną o kwoty od 200 do nawet 500 zł brutto. Zarządzenie w sprawie przyznania pracownikom podwyżek wydała pod koniec maja, po konsultacjach ze stroną związkową,  dyrekcja szpitala, .

Jak informuje Bogdan Dąbrowski, przewodniczący Solidarności w GCZD, podwyżki otrzyma ok. 50 proc. pracowników. W tej grupie znajdują się m.in. ratownicy medyczni, których płace zasadnicze wzrosną o 200 zł brutto. Wynagrodzenia salowych, rejestratorek i sekretarek medycznych wzrosną o  300 zł. Podwyżka dla pracowników działu transportu wewnętrznego wyniesie 400 zł, z kolei dla techników medycznych będą to kwoty wynoszące od 400 do 500 zł.

Wzrost płac w szpitalu to wynik wdrażanej od 2 lat ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonujących zawody medyczne, zatrudnionych w podmiotach leczniczych. Jednak, jak podkreśla Bogdan Dąbrowski, podwyżki, jakie otrzymają pracownicy GCZD, są wyższe, niż określone w ustawie kwoty minimalne. A co najważniejsze, otrzymają je także pracownicy administracji i obsługi, których kierując się tylko zapisami ustawy, pracodawca mógłby pominąć. To efekt starań organizacji związkowych. – Wielokrotnie spotykaliśmy się z dyrektorem i przekonywaliśmy, że lekarze i pielęgniarki są w szpitalu bardzo ważni, ale bez pozostałych pracowników nie da się funkcjonować. Przestrzegaliśmy, że jeśli nie nie będzie podwyżek, to ludzie po prostu zaczną odchodzić do innej pracy – dodaje Dąbrowski.

W Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II w Katowicach zatrudnionych jest ok. 1100 osób.

aga
źródło foto:pxhere.com/CC0