Podwyżki płac w DPS w Orzeszu

O 100 zł netto poszły w górę płace zasadnicze pracowników Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu. Podwyżki otrzymają wraz z wypłatą za wrzesień. O wzrost zarobków w placówce zabiegali od ubiegłego roku związkowcy z zakładowej Solidarności.

Wówczas do starostwa w Mikołowie wystąpili o 200 zł netto podwyżki dla każdego pracownika. O wyższe płace zawnioskowała również dyrektor DPS. W rezultacie w 2014 roku pracownicy otrzymali 100 zł netto podwyżki. Związkowcy zgodzili się na to kompromisowe rozwiązanie, ale już wtedy zapowiedzieli, że w kolejnym roku znowu upomną się wyższe pensje.

– W tej sprawie od marca spotykaliśmy się z przedstawicielami starostwa. Wicestarosta poinformował nas, że podwyżka w DPS będzie możliwe w trzecim kwartale. Okazało się, że słowa dotrzymał, w dodatku z nawiązką. Wyższe pensje pracownicy dostaną o miesiąc wcześniej, niż się tego spodziewali – mówi Zbigniew Spendel, przewodniczący związku w DPS w Orzeszu. Jego zdaniem z dwóch podwyżek w ciągu dwóch lat pracownicy powinni być zadowoleni. – Zawsze im powtarzam, że lepiej dostawać mniejsze podwyżki, a regularnie. Przecież są też takie placówki, gdzie nie ma związku, gdzie nie ma  kto upominać  się o podwyżki. W rezultacie płace zasadnicze stoją tam od lat w miejscu – wskazuje przewodniczący.

Dom Pomocy Społecznej w Orzeszu zatrudnia prawie 70 osób.

bea