Podwyżki płac dla najmniej zarabiających

Średnio o 204 zł brutto wzrosły w tym roku płace zasadnicze najniżej uposażonych pracowników Instytutu Metali Nieżelaznych w Gliwicach. W sumie podwyżkami została objęta blisko 1/4 zatrudnionych w IMN.

O wzrost płac tej grupy pracowników zawnioskowały do pracodawcy pod koniec ubiegłego roku dwa działające w instytucie związki zawodowe: NSZZ Solidarność i NSZZ Hutników IMN. Wyższe wynagrodzenie otrzymują od stycznia. – Wysokość podwyżek uzgadnialiśmy wspólnie po przeanalizowaniu możliwości finansowych instytutu. Zależało nam, by w pierwszej kolejności podwyżkami zostali objęci najniżej uposażeni pracownicy naszej placówki – mówi Krystian Cichy, przewodniczący NSZZ Solidarność IMN w Gliwicach.

Dodaje, że w lutym strona związkowa  z IMN  zwróciła się do pracodawcy o rozważenie możliwości wzrostu stawek osobistego zaszeregowania wszystkich pracowników placówki. Rozmowy płacowe przewidziane są po zatwierdzeniu bilansu Instytutu za 2015 rok.

Instytut Metali Nieżelaznych zatrudnia 271 pracowników. Placówka prowadzi prace badawcze m.in. w ramach projektów unijnych oraz prace  komercyjne na zlecenie zakładów przemysłowych.

bea
źródło foto: commons.wikimedia.org/Sławomir Kokoszka – Instytut Metali Nieżelaznych