Podwyżki i premie w Sarpi

Średnio o 3 proc. wzrosną płace zasadnicze pracowników spółki Sarpi w Dąbrowie Górniczej. Obok podwyżki, która zostanie wypłacona wraz z wypłatą za kwiecień, każdy z nich otrzyma też indywidualną, roczną nagrodę uznaniową. Wysokość nagród dla poszczególnych pracowników zależeć będzie od oceny ich pracy za cały rok.

Jak podkreśla Marek Jurga, przewodniczący zakładowej Solidarności, podwyżki i nagrody zarząd spółki przyznaje pracownikom z własnej inicjatywy co roku i zazwyczaj kształtują się one na bardzo dobrym poziomie. – O coroczne podwyżki i premie dla załogi jesteśmy spokojni. Wiemy już, że w tym roku pracownicy mogą się jeszcze spodziewać dwóch bonusów: za brak wypadków i za zysk. Premię za bezwypadkowość mamy już od dwóch lat. Nagrodę za wypracowany w ubiegłym roku zysk otrzymamy po raz pierwszy – dodaje Jurga. Premię z zysku załoga otrzyma w czerwcu. Premia za bezwypadkowość trafi do pracowników najprawdopodobniej w sierpniu.

Dąbrowska spółka Sarpi zatrudnia blisko 70 pracowników. Zakład utylizuje odpady przemysłowe. Od 2005 roku jest częścią francuskiego koncernu Veolia Environnement.

bea
źródło foto:pixabay.com/CC0