Podwyżki i premie w Poczcie Polskiej

Wynagrodzenia zasadnicze zdecydowanej większości pracowników Poczty Polskiej wzrosną o 150 zł brutto – to rezultat negocjacji między Solidarnością i zarządem firmy. Uzgodnienia dotyczące podwyżek nie oznaczają zakończenia trwającego w PP sporu zbiorowego.  W najbliższych miesiącach rozmowy płacowe mają zostać wznowione.

Wysokość wzrostu płac ustalono podczas rozmów 25 marca. Spór zbiorowy na tle płacowym trwa w Poczcie Polskiej od końca grudnia 2014 roku. Gdyby taki kompromis udało się osiągnąć np. w marcu ubiegłego roku moglibyśmy uznać, że jest on korzystny dla pracowników. W tej chwili możemy jedynie powiedzieć, że uzgodnienia z 25 marca są krokiem w kierunku rozwiązania problemów płacowych w firmie – mówi Bogumił Nowicki, przewodniczący Solidarności w Poczcie Polskiej.

Pracownicy Poczty Polskiej otrzymają podwyżki wraz z wynagrodzeniem za marzec. Wzrosną wynagrodzenia osób, których zarobki nie przekraczają 4 tys. zł brutto, czyli ponad 70 tys. pracowników PP. Podczas rozmów ustalono również, że tzw. pracownicy eksploatacji dostaną jednorazową premię w wysokości 200 zł brutto. Są to m.in. listonosze, pracownicy okienek pocztowych, rozdzielni i kierowcy. W sumie ok. 69 tys. pracowników Poczty Polskiej z kilkunastu grup zawodowych. Łącznie na podwyżki i premie przeznaczonych zostanie ok. 168 mln zł.

Uzgodniono także, że rozmowy płacowe zostaną wznowione nie później niż w czerwcu tego roku. Solidarność domaga się wzrostu płac zasadniczych wszystkich pracowników o 400 zł brutto. Jak przypomina przewodniczący Solidarności w PP, ostatnie znaczące podwyżki pracownicy firmy otrzymali w 2008 roku.

Zatrudniająca blisko 80 tys. osób Poczta Polska jest jednym z największych pracodawców w kraju.

ak