Podwyżki dla 2 tys. pracowników MA Polska

O ok. 700 zł brutto wzrosną od stycznia wynagrodzenia w MA Polska. Na sumę podwyżki składają się zarówno wzrost stawek zasadniczych, jak i zwiększenie dodatku stażowego. Wyższe wynagrodzenia otrzymają pracownicy wszystkich zakładów wchodzących w skład MA Polska, czyli w sumie ok. 2 tys. osób.

Grzegorz Duda, przewodniczący „Solidarności” w MA Polska w Tychach zaznacza, że stawki zasadnicze wzrosną o 580 zł brutto, a dodatek za wysługę lat będzie wyższy o 117 zł brutto. Dodatek ten przysługuje osobom, które w MA Polska przepracowały co najmniej 15 lat. W praktyce jest to ok. 80 proc. załogi. – To oznacza, że wynagrodzenia większości pracowników wzrosną o blisko 700 zł brutto. Taką kwotę udało nam się wynegocjować z pracodawcą, mimo że w ciągu całego roku firma borykała się z postojami wymuszonymi przerwami produkcyjnymi w fabryce Stellantis, od której jesteśmy uzależnieni – zaznacza związkowiec.

Porozumienie płacowe między stroną związkową i pracodawcą podpisane zostało w listopadzie. Jeden z zapisów dokumentu gwarantuje pracownikom firmy nagrody z okazji przyszłorocznych Świąt Bożego Narodzenia, które wypłacone zostaną w grudniu 2023 roku. – Już mamy zapewnione 2 tys. zł, ale o ostatecznej wysokości tej nagrody jeszcze będziemy z pracodawcą rozmawiać – dodaje Grzegorz Duda.

Podkreśla, że w tym roku nagroda z okazji Świąt Bożego Narodzenia wyniosła 2 tys. zł brutto, z czego 1,5 tys. już wpłynęło na konta pracowników, a 500 zł wypłacone zostanie wraz z wynagrodzeniem za styczeń. Ponadto, dzięki staraniom organizacji związkowych w październiku pracownicy otrzymali dodatek inflacyjny wynoszący 1,9 tys. zł brutto.

MA Polska działa w branży motoryzacyjnej i posiada zakłady w Tychach, Kielcach, Swarzędzu i Poznaniu.

aga
źródło foto: pixabay.com/CC0