Plan obchodów 30 rocznicy

Multimedialne widowisko plenerowe pod Pomnikiem Krzyżem przy kopalni Wujek oraz wielki koncert w katowickim Spodku – to będą najważniejsze wydarzenia obchodów 30. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego organizowanych pod patronatem prezydenta RP.

Decyzją władz NSZZ Solidarność centralne obchody rocznicy będą miały miejsce w województwie śląskim. W tym celu został powołany Krajowy Obywatelski Komitet Obchodów 30 Rocznicy Wprowadzenia Stanu Wojennego i Wydarzeń Grudnia 1981 roku. W skład Komitetu wchodzą m.in. przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych, Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności, Stowarzyszenia Pokolenie, Społecznego Komitetu Pamięci Górników KWK Wujek Poległych 16 Grudnia 1981 r. oraz Instytutu Pamięci Narodowej.

– Cieszę się, że w organizacji obchodów uczestniczą wszystkie te instytucje i stowarzyszenia. Razem, wspólnym wysiłkiem możemy nadać tegorocznym obchodom należytą oprawę – podkreśla Mirosław Truchan, wiceprzewodniczący Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności.

W poniedziałek 23 października w czasie konferencji prasowej zorganizowanej w Urzędzie Marszałkowskim w Katowicach, członkowie Komitetu poinformowali, że w ramach obchodów odbędzie się kilkanaście wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych.

– To ogromny zaszczyt, że właśnie w województwie śląskim organizujemy centralne obchody 30. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. Stało się tak dzięki decyzji władz Solidarności i za to należą się związkowcom ogromne podziękowania. Na realizację całego przedsięwzięcia udało nam się zgromadzić 1 mln 700 tys. zł. Niedawno otrzymaliśmy finansowe wsparcie od ministra kultury i dziedzictwa narodowego oraz od Katowickiego Holdingu Węglowego. Brakuje nam jeszcze 300 tys. zł. To już bliżej niż dalej, ale żadne pieniądze nie są w stanie zastąpić tylu wspaniałych pasjonatów, których udało nam się zgromadzić w Komitecie Obchodów. Bez nich to przedsięwzięcie nie doszłoby do skutku – oznajmił marszałek województwa Adam Matusiewicz

Przemysław Miśkiewicz, przewodniczący Stowarzyszenia Pokolenie przypomniał, że dotychczas wysokobudżetowe, duże imprezy rocznicowe odbywały się w Stoczni Gdańskiej. – Jesteśmy zdania, że kopalnia Wujek, jak i cały Śląsk, mają nie mniejsze znaczenie dla odzyskania niepodległości Polski, niż Gdańsk. Skala wydarzeń związanych z rocznicą oraz ich zasięg niewątpliwie będą miały wpływ na uświadomienie roli, jaką nasz region odegrał w najnowszej historii kraju – powiedział Przemysław Miśkiewicz.

Miśkiewicz poinformował, że widowisko multimedialne i koncert w Spodku reklamowane będą na bilboardach, telewizyjnych spotach i w programach informacyjnych. Będą również promowane na telebimach w Katowicach, w Jastrzębiu Zdroju i w Dąbrowie Górniczej. Widowisko na żywo transmitować będzie TVP.

Swój udział w rocznicowych uroczystościach potwierdzili już Muniek Staszczyk z zespołem T.Love, Maciej Maleńczuk, Shakin’ Dudi, Paweł Kukiz, zespół Luxtorpeda, Lombard, Habakuk i Brygada Kryzys. – Ale jeżeli ktoś myśli, że będziemy świętować rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, to jest w bardzo wielkim błędzie. My po prostu chcemy oddać hołd bohaterom tamtych dni. A to jest zasadnicza różnica – powiedział Stanisław Płatek, przewodniczący Związku Więźniów Politycznych Okresu Stanu Wojennego.

Łukasz Kamiński, prezes IPN zwrócił uwagę, że te uroczystości nie będą już tylko adresowane do bohaterów tamtych wydarzeń. – Musimy pamiętać o tym, że wyrosło całe pokolenie ludzi urodzonych w wolnej Polsce, którym trzeba opowiedzieć tę historię sprzed 30 lat. Trzeba znaleźć drogę do ich wrażliwości. Uważam, że ten bogaty i zróżnicowany program obchodów z jednej strony uhonoruje bohaterów, a z drugiej sprawi, że uda nam się dotrzeć przynajmniej do części młodego pokolenia – powiedział Łukasz Kamiński.