Pierwsza runda bez rozstrzygnięć. W środę dalszy ciąg rozmów w Kompanii

W poniedziałek, 1 lutego  w siedzibie Kompanii Węglowej odbyło się spotkanie przedstawicieli górniczych central związkowych z wiceministrem energii Grzegorzem Tobiszowskim i zarządem spółki. Tematem rozmów była m.in. kwestia wypowiedzenia przez zarząd KW porozumienia gwarantującego górnikom przejście do nowej spółki z zachowaniem dotychczasowych warunków płacy i pracy.

28 stycznia zarząd KW wypowiedział porozumienie z 17 lipca 2015 roku, które gwarantowało pracownikom Kompanii przejście do nowej spółki na podstawie artykułu 23¹ Kodeksu pracy, czyli z zachowaniem przez 12 miesięcy dotychczasowych warunków zatrudnienia. Ten krok zarządu wywołał ostry sprzeciw reprezentantów załogi. Kompanijne centrale związkowe domagają się, aby zarząd wycofał decyzję o wypowiedzeniu porozumienia.

Podczas poniedziałkowej rundy rozmów przedstawiciele strony społecznej podtrzymali swoje stanowisko w tej sprawie. Rozmowy będą kontynuowane w środę, od godz. 13.00. Obok kwestii wycofania się zarządu z decyzji o wypowiedzeniu porozumienia strony będą też rozmawiać o terminie wypłaty tzw. 14. pensji w Kompanii oraz założeniach Planu Techniczno-Ekonomicznego spółki na 2016 rok.

ny