Pakiety medyczne korzystne dla pracowników i dla firmy

Coraz częściej przedmiotem negocjacji związkowców i pracodawców stają się pakiety zdrowotne ułatwiające pracownikom dostęp do lekarzy specjalistów. Wiele z nich zostało wprowadzonych na wniosek zakładowej Solidarności. Na objęciu załogi prywatną opieką medyczną zyskują obie strony, i pracownicy, i pracodawca.

W spółce Severstal Distribution w Sosnowcu taki pakiet medyczny funkcjonuje już od kilku lat. – Pracodawca pozytywnie odniósł się do naszego pomysłu i przedstawił kilka propozycji. Wspólnie wybraliśmy ofertę najbardziej korzystną dla załogi. W zeszłym roku została ona poszerzona o kolejnych specjalistów – mówi Michał Karlik, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Z pakietu korzysta zdecydowana większość pracowników firmy, część z nich objęła nim także członków swoich rodzin. Oprócz szybkiego dostępu do specjalistów pakiety medyczne zawierają kompleksowe badania lekarskie oraz badania okresowe. Pracownicy spółki CMC Zawiercie mają zapewnioną także rehabilitację. Jak informuje Henryk Zwolan, szef zakładowej Solidarności, pakiet w tej firmie został wprowadzony na początku tego roku i z miesiąca na miesiąc jest nim zainteresowanych coraz więcej osób. – Pracownicy mają dostęp do rehabilitacji wtedy, kiedy rzeczywiście jest potrzebna, a nie kilka miesięcy po urazie. Dzięki temu szybciej mogą wrócić do pełnej sprawności. W publicznej przychodni na taką pomoc musieliby czekać znacznie dłużej – podkreśla Zwolan.

Szybko i sprawnie
W zeszłym roku z inicjatywy Solidarności pakiety zdrowotne uruchomione zostały m.in. w spółkach Yazaki Automotive Product Polska w Mikołowie oraz w Przedsiębiorstwie Komunikacji Miejskiej w Jaworznie. Tomasz Sojda, pracownik jaworznickiego PKM korzystał z pomocy lekarzy już kilkakrotnie. Procedura jest rzeczywiście prosta. – Trzeba zadzwonić pod numer wskazany przez firmę i powiedzieć, o jakiego specjalistę chodzi. Następnie w ciągu kilkunastu minut, przychodzi sms z informacją o terminie wizyty – opowiada Sojda. Najczęściej wyznaczani są lekarze z terenu miasta, ale zdarzają się też specjaliści z Katowic. Najważniejsze jest jednak to, że na kontakt np. z kardiologiem nie trzeba czekać przez kilkanaście miesięcy. Umówienie terminu wizyty to kwestia kilku dni. Marek Marcinów, przewodniczący Solidarności w PKM w Jaworznie podkreśla, że pakiet obowiązuje do listopada tego roku, ale związki zwrócą się do pracodawcy o jego przedłużenie.

Pracodawca też zyskuje
Podczas rozmów z pracodawcami związkowcy szukają takich rozwiązań, by wprowadzenie prywatnej opieki medycznej nie wiązało się z odczuwalnym obciążeniem finansowym dla pracowników. Zazwyczaj koszty związane z opłatą miesięcznej składki ponosi firma, pracownik odprowadza jedynie podatek. Jego wysokość jest uzależniona od wybranej przez pracownika oferty, ale to niewielka kwota, przeważnie kilka złotych. Mimo to pracodawcom i tak opłaca się inwestować w zdrowie pracowników. Michał Karlik podkreśla, że od momentu wprowadzenia pakietu w Severstal Distribution skończyły się problemy z badaniami okresowymi, które teraz są wykonywane w jednym miejscu, szybko i sprawnie. – Pracownicy mają ułatwiony dostęp do specjalistów, więc rzadziej korzystają ze zwolnień lekarskich – dodaje.

Nie tylko absencja
Obniżenie absencji chorobowej było też jednym z argumentów, który przeważył o wprowadzeniu pakietu w ArcelorMittal Poland. Porozumienie w tej sprawie podpisane zostało przez związki i zarząd kilka tygodni temu. – Większość pracowników to osoby w wieku 50 plus, które częściej potrzebują pomocy lekarzy specjalistów. Wspólnie z pracodawcą doszliśmy do wniosku, że aby obniżyć absencję chorobową, taki pakiet trzeba uruchomić – mówi Lech Majchrzak, wiceprzewodniczący zakładowej Solidarności.

Pracownicy koncernu objęci zostaną pakietem na początku przyszłego roku. W tej chwili związkowcy negocjują z pracodawcą szczegóły, konkretna oferta zostanie przedstawiona pod koniec roku. – Przeprowadzimy akcję informacyjną wśród załogi i będziemy przekonywać pracowników do skorzystania z tej oferty – zapowiada Lech Majchrzak. Jego zdaniem tego typu pakiety są korzystne dla pracodawców, także z tego względu, że mogą być traktowane jako dodatkowe świadczenia socjalne, przywiązujące pracowników do firmy.

Agnieszka Konieczny
źródło foto:pixabay.com/CC0