Pakiet medyczny w Yazaki

Od 1 czerwca pracownicy mikołowskiej spółki Yazaki Automotive Products Poland mogą korzystać z dofinansowanego przez pracodawcę pakietu medycznego. Pakiet gwarantuje m.in. wizyty u specjalistów bez konieczności czekania w długich kolejkach oraz bezpłatne badania lekarskie.

Jego wprowadzenie było jednym z postulatów zakładowej Solidarności. – Pracodawca zarzucał, że absencja jest wysoka. Z kolei pracownicy zgłaszali, że muszą długo czekać na wizyty u specjalistów, co przeciąga zwolnienia lekarskie. Chcieliśmy im pomóc w przyspieszeniu leczenia – mówi Katarzyna Grabowska, przewodnicząca Solidarności w Yazaki.

Na początku tego roku komisja zakładowa NSZZ „S” podpisała z pracodawcą porozumienie płacowe, w którym znalazł się punkt stanowiący o tym, że w firmie wprowadzony zostanie program profilaktyki zdrowotnej. Uruchomienie pakietu jest realizacją tego zapisu.

Jak informuje Katarzyna Grabowska, pracownicy mogą wybrać jeden z czterech wariantów pakietu, od wersji podstawowej po wersję optimum. Ich cena waha się od 25 zł do niespełna 60 zł miesięcznie. Pracodawca dopłaca 24 zł miesięcznie, niezależnie od wybranego wariantu. Jednak ta dopłata jest traktowana przez urząd skarbowy jako świadczenie rzeczowe, które podlega opodatkowaniu. Jeżeli pracownik wybrał pakiet podstawowy za 25 zł, to w rzeczywistości z jego wynagrodzenia zamiast 1 zł potrącone zostanie 4,32 zł.

Grabowska podkreśla, że już podstawowa wersja pakietu gwarantuje dostęp do 23 specjalistów, a na wizytę czeka się nie dłużej niż 5 dni. W przypadku internisty i pediatry jest to maksymalnie 12 godzin. Wizytę u specjalisty można umówić bez skierowania od lekarza rodzinnego. Pracownicy mogą skorzystać z pomocy lekarskiej w blisko 1500 placówkach w całym kraju.

Każda wersja pakietu uwzględnia 20 proc. zniżki na leczenie dentystyczne, m.in. znieczulanie i lakowanie zębów oraz jeden bezpłatny przegląd dentystyczny w ciągu roku. Za dodatkową opłatą pracownik może też objąć pomocą medyczną swoich bliskich.

Yazaki Automotive Products Poland w Mikołowie produkuje samochodowe wiązki elektryczne. Firma zatrudnia ok. 1700 pracowników. Do Solidarności należy ponad 660 osób.

aga