Osadzeni uszyli maseczki dzięki wsparciu „Solidarności”

16 czerwca „Solidarność” z Zakładu Karnego w Jastrzębiu-Zdroju przekazała Placówkom Opiekuńczo-Wychowawczym w Jastrzębiu-Zdroju 700 maseczek ochronnych. Kilka dni wcześniej 500 maseczek trafiło do „Solidarności” z kopalni Pniówek. Zostały one uszyte przez osadzonych w jastrzębskim zakładzie z materiału zakupionego dzięki wsparciu Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „Solidarność”.

Śląsko-dąbrowska „S” przekazała związkowcom z jastrzębskiego ZK 2 tys. zł, co pozwoli na uszycie ok. 3 tys. maseczek. – Kupiliśmy bardzo dobrej jakości materiał, maseczki są porządnie uszyte, przeznaczone do wielokrotne użytku. Pierwszą partię przekazaliśmy kolegom z kopalni Pniówek. Oni sami rozdysponują je wśród najbardziej potrzebujących – mówi Marcin Kulig, przewodniczący związku w ZK w Jastrzębiu-Zdroju. W najbliższym czasie maseczki wykonane przez osadzonych trafią także do Miejskiego Domu Pomocy Społecznej w Rybniku oraz Domu Pomocy Społecznej w Jastrzębiu-Zdroju.

Zainicjowana przez resort sprawiedliwości akcja szycia maseczek w więzieniach ma charakter ogólnopolski. Jak podkreśla Marcin Kulig, z prośbą o uszycie maseczek do jastrzębskiego Zakładu Karnego zwróciło się wiele instytucji, m.in. funkcjonariusze policji. – Osadzeni zaczęli szyć maseczki, ale największym problemem okazał się zakup materiałów, dlatego poprosiliśmy śląsko-dąbrowską „Solidarność” o wsparcie. W ten sposób udało nam się włączyć do akcji i dołożyć swoją cegiełkę do walki z koronawirusem – dodaje.

Akcja ma również charakter resocjalizacyjny. Mimo że jest dobrowolna, cieszy się dużym zainteresowaniem wśród skazanych. – Zgłosiło się bardzo wielu chętnych. Wybraliśmy te osoby, które posiadają choć minimalne umiejętności krawieckie i manualne. Szyjąc maseczki, mają poczucie, że robią coś ważnego dla społeczeństwa – mówi Marcin Kulig.

„Solidarność” w Zakładzie Karnym w Jastrzębiu-Zdroju powstała w lutym tego roku. Do związku należy już 40 osób. Są to zarówno pracownicy cywilni, jak i funkcjonariusze służy więziennej.

ak