Okupacja siedziby NFZ

Grupa ok. 40  pracowników prywatnej kliniki EuroMedic okupuje siedzibę Śląskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia. Protestujący domagają się wstrzymania decyzji NFZ dotyczącej rozwiązania z dniem 31 grudnia kontraktu na leczenie pacjentów na większości oddziałów w tej placówce.

Chodzi o chirurgię ogólną, chirurgię naczyniową, kardiologię, ortopedię i traumatologię oraz kardiochirurgię. Okupacja rozpoczęła się 17 grudnia, po spotkaniu właściciela placówki, pracowników i związkowców z dyrektorem oddziału NFZ Grzegorzem Nowakiem. W trakcie spotkania dyrektor Nowak odmówił zmiany decyzji w sprawie  rozwiązania kontraktu. Rozmowy zostały wznowione 18 grudnia, ale nie przyniosły porozumienia. Protestujący zdecydowali się kontynuować okupację. – Zostajemy kolejną dobę. Ze strony NFZ nie zauważyliśmy nawet cienia zainteresowania rozwiązaniem konfliktu – mówi kardiochirurg dr Jan Borzymowski, przewodniczący Solidarności w klinice. Podkreśla, że kontrakt nie został rozwiązany tylko na okulistyce i izbie przyjęć, a to zbyt mało, by klinika mogła funkcjonować. – Jeżeli NFZ nie zmieni decyzji, zlikwidowanych zostanie ok. 400 miejsc pracy – dodaje.

EuroMedic miał kontrakt podpisany na trzy lata. Po dwóch latach, we wrześniu tego roku, umowa została zerwana przez NFZ, bez podania przyczyny. W mediach pojawiły się informacje, że doszło do nieprawidłowości przy jego podpisaniu. Dr Borzymowski nie zgadza się z tymi zarzutami. – Sprawę rzekomych nieprawidłowości bada CBA i prokuratura, która od pół roku nikomu nie postawiła zarzutów i nie przesłuchała ani jednej osoby. To nie jest żadna podstawa do rozwiązania kontraktu – dodaje Borzymowski.