Obchody 39. rocznicy wybuchu strajku w Fazosie

Przedstawiciele krajowych i regionalnych struktur Solidarności, reprezentanci władz państwowych i samorządowych oraz mieszkańcy Tarnowskich Gór uczestniczyli w obchodach 39. rocznicy wybuchu strajku w Fabryce Zmechanizowanych Obudów Ścianowych Fazos. Uroczystości zorganizowane zostały 21 sierpnia. Tego dnia w 1980 roku rozpoczął się pierwszy protest na Górnym Śląsku.

Obchody rozpoczęła msza św. w kościele pod wezwaniem św. Apostołów Piotra i Pawła. Koncelebrze przewodniczył kapelan śląsko-dąbrowskiej Solidarności ks. prałat Stanisław Puchała. Po nabożeństwie uczestnicy uroczystości zgromadzili się pod Dzwonnicą Tarnogórskich Gwarków, znajdującą się w pobliżu świątyni.

List do uczestników obchodów skierował premier Mateusz Morawiecki. Szef rządu podkreślił, że pracownicy Fazosu walczyli o wolność i godność, i solidaryzowali się ze strajkującym Wybrzeżem. – Za niezłomną załogą Fazosu podążyli ludzie w innych zakładach regionu – podkreślił premier Morawiecki. Zapewnił także o szacunku do uczestników strajków z 1980 roku i zaznaczył, że stały się one początkiem końca komunizmu w Polsce.

W ocenie Piotra Dudy, przewodniczącego Solidarność strajk w Fazosie pokazał, że można było, a nawet trzeba było przeciwstawić się komunistycznej władzy i walczyć o podmiotowość człowieka. Podczas uroczystości szef związku zaznaczył, że zryw robotników zaowocował podpisaniem Porozumień Sierpniowych. – W konsekwencji podpisano porozumienia w Szczecinie, Gdańsku, Jastrzębiu-Zdroju i spinające je klamrą Porozumienie Katowickie – podkreślił Piotr Duda.

Strajk w Fabryce Zmechanizowanych Obudów Ścianowych Fazos w Tarnowskich Górach rozpoczął się 21 sierpnia 1980 roku. Był to pierwszy protest w ówczesnym województwie katowickim. Strajkujący robotnicy przedstawili postulaty płacowe i socjalne. Domagali się także dostępu do informacji o sytuacji w kraju oraz o żądaniach wysuniętych przez strajkujących robotników w Gdańsku i Szczecinie. Protesty sierpniowe zakończyły się podpisaniem porozumień z ówczesną władzą i powstaniem  Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Solidarność.

Agnieszka Konieczny