Nowy układ zbiorowy w Mostostalu Zabrze Konstrukcje Przemysłowe

Zwiększenie dodatków stażowych, nagród jubileuszowych, odpraw emerytalnych oraz dodatku za pracę w nocy – to tylko niektóre z zapisów nowego Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy wynegocjowanego przez Solidarność w spółce Mostostal Zabrze Konstrukcje Przemysłowe.

– Zgodnie za zapisami nowego ZUZP wynagrodzenie przysługujące pracownikowi w czasie zwolnienia lekarskiego wzrośnie z kodeksowych 80 proc. do 90 proc. Dodatek za pracę w nocy będzie wynosił 30 proc. czyli o 10 proc. więcej niż dotychczas. Maksymalny wymiar nagrody jubileuszowej oraz odprawy emerytalnej to zgodnie z nowym układem czterokrotność wynagrodzenia – wylicza Henryk Trojan, szef Solidarności w spółce Mostostal Zabrze Konstrukcje Przemysłowe S.A.

Negocjacje nowego układu trwały rok. Dokument został podpisany 19 marca. Teraz czeka na rejestrację w Państwowej Inspekcji Pracy. – Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego układu. Jego zapisy są korzystne dla pracowników. To sukces zarówno załogi, jak i pracodawcy, który pokazał, że potrafi prowadzić konstruktywny dialog społeczny – zaznacza Andrzej Talaga, przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ Solidarność w Mostostalu Zabrze, która zasięgiem działalności obejmuje również spółkę Konstrukcje Przemysłowe.

Solidarność prowadzi również negocjacje układu zbiorowego w innej spółce należącej do Grupy Kapitałowej Mostostalu Zabrze. – Chodzi o firmę Mostostal Zabrze Realizacje Przemysłowe S.A. W tym przypadku jednak sytuacja wygląda znacznie gorzej. Ostatni raz zarząd tej spółki spotkał się ze stroną społeczną w lipcu ubiegłego roku i od tamtej pory uchyla się od jakichkolwiek rozmów na temat układu zbiorowego – zaznacza Andrzej Talaga.

Spółka Mostostal Zabrze Konstrukcje Przemysłowe zajmuje się produkcją konstrukcji stalowych m.in. żurawi samojezdnych, pieców dla hutnictwa, hal przemysłowych oraz urządzeń specjalistycznych na platformy wiertnicze. Przedsiębiorstwo zatrudnia ok. 600 osób.

łk

źródło foto: zpk.pl