Noc muzeów

14 maja Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Katowicach wraz z Muzeum Izbą Pamięci Kopalni Wujek zorganizują „Noc Muzeów z IPN”, podczas której  będzie można m.in. obejrzeć filmy o wydarzeniach w kopalni Wujek oraz porozmawiać z uczestnikami tragicznych wydarzeń z 1981 r.

Impreza jest częścią ogólnoeuropejskiego projektu „Noc Muzeów”, który ma na celu promowanie wśród regionalnej społeczności instytucji historyczno-kulturalnych, a przez to rozpowszechnianie wiedzy historycznej w atrakcyjnej dla odbiorcy formie.
 – W ubiegłym roku Muzeum Izbę Pamięci odwiedziło prawie 400 osób. Nasze pomieszczenia są raczej niewielkie i momentami było naprawdę ciasno. Przyszli zarówno ludzie młodzi, rodziny z dziećmi, jak i uczestnicy strajku, którzy nie mieszkają już na śląsku i przyjechali specjalnie po to, aby powspominać i to wszystko obejrzeć – mówi Krzysztof Pluszczyk, przewodniczący Społecznego Komitetu Pamięci Górników KWK Wujek Poległych 16.12.1981.

Po muzeum oprowadzać będą uczestnicy pacyfikacji kopalni Wujek. Każdy ze zwiedzających otrzyma pamiątkowy znaczek Solidarności. Organizatorzy przewidzieli również dodatkowe atrakcje. Po projekcji każdego z 4 filmów odbędzie się losowanie upominków w postaci albumów i książek o tragicznych wydarzeniach z grudnia 1981 r.

W ramach tegorocznej „Nocy Muzeów” po raz pierwszy będzie można także zwiedzić archiwa IPN. Dużą część programu zajmuje tematyka dotycząca Żołnierzy Wyklętych, którzy w bieżącym roku po raz pierwszy obchodzili swoje święto 1 marca. Organizatorzy zachęcają również do udziału w cieszącej się ogromną popularnością grze „Kolejka”, która przybliża realia PRL, szczególnie tym, którzy nie pamiętają tamtych czasów. Przygotowana została również prezentacja wystaw: „Niezależne Zrzeszenie Studentów (1980 – 1990) w woj. katowickim”, ekspozycję  poświęconą gen. Władysławowi Sikorskiemu oraz wystawę prac plastycznych z konkursu „Pamięć o Katyniu”.

Program „Nocy muzeów z IPN”:

Siedziba Muzeum Izba Pamięci Kopalni Wujek – ul. Wincentego Pola 65

Zwiedzanie ekspozycji stałej w godz. 18.00-23.00
Wieczór wspomnień z uczestnikami wydarzeń – godz. 22.00

Przegląd filmów:
18.40 – „Życiorysy z bliznami”
19.40 – „Sprawiedliwość – proszę czekać”
20.40 – „Czarne serca”
21.40 – „Lot kuli”

Siedziba Oddziału IPN w Katowicach ul. Kilińskiego 9

godz. 13.30 sala konferencyjna – II piętro
Powitanie przez dr. Andrzeja Drogonia – Dyrektora Oddziału IPN w Katowicach