Nie ma porozumienia. Będzie referendum strajkowe

17 stycznia w Odlewni Żeliwa w Zawierciu rozpocznie się dwudniowe referendum strajkowe. Decyzja o przeprowadzeniu referendum jest odpowiedzią organizacji związkowych na fiasko rozmów płacowych.

W zawierciańskiej odlewni od września ubiegłego roku trwa spór zbiorowy. Zakładowa Solidarność i Związek Zawodowy Pracowników Odlewni Żeliwa S.A. domagają się podwyżek wynagrodzeń dla wszystkich pracowników firmy. – Rozmowy płacowe z pracodawcą były bardzo trudne, nie przyjmował naszych postulatów i nie słuchał przedstawianych przez nas argumentów. W grudniu spisaliśmy protokół rozbieżności, co zakończyło etap mediacji.
Po konsultacjach z załogą zdecydowaliśmy o przeprowadzeniu referendum strajkowego – informuje Witold Siwek, przewodniczący Solidarności w firmie.

Związkowcy domagają się, by stawki godzinowe osób zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i w systemie akordowym wzrosły o 2,50 zł brutto, a płace pracowników zatrudnionych na stanowiskach nierobotniczych podniesione zostały o 400 zł brutto.
– Podczas mediacji zarząd spółki przedstawił swoje propozycje podwyżek i zdecydował,
że wejdą one w życie 1 stycznia. Te rozwiązania nie wpłyną znacząco na poprawę sytuacji materialnej pracowników odlewni. Większość z nich zarabia mniej niż 2300 zł brutto,
ale są osoby, które za cały miesiąc pracy dostają na rękę ok. 1500 zł – dodaje związkowiec.

Podwyżki przyznane przez zarząd odlewni nie obejmują wszystkich osób zatrudnionych
w firmie i znacznie odbiegają od oczekiwań pracowników. Pracodawca zdecydował,
że od 1 stycznia o złotówkę brutto lub o 50 groszy wzrosną godzinowe stawki zasadnicze
ok. 80 proc. osób zatrudnionych na stanowiskach robotniczych oraz ok. 60 proc.  pracujących
w systemie akordowym.  – Podniesienie stawek zasadniczych o 50 gr brutto na godzinę oznacza podwyżki wynoszące miesięcznie ok. 64 zł na rękę. Obawiamy, się, że o 1 zł brutto
na godzinę podniesione zostaną płace tylko tych osób, które zarabiają najmniej. Ich wynagrodzenia będą tylko niewiele wyższe od płacy minimalnej, która od 1 stycznia
wynosi 2 tys. zł brutto – mówi Witold Siwek.

W zawierciańskiej odlewni zatrudnionych jest ponad 520 osób. Zakład produkuje głównie złączki żeliwne do centralnego ogrzewania.

aga