Negocjacje w S.L. Prologis zakończone sukcesem

Wzrost stawek godzinowych o 2,20 zł brutto, podwyższenie premii frekwencyjnej oraz wprowadzenie nagród jubileuszowych oraz dodatku za pracę w soboty i niedziele to najważniejsze zapisy porozumienia płacowego podpisanego 14 marca w spółce S.L. Prologis w Sosnowcu. Porozumienie będzie obowiązywać przez 18 miesięcy.

S.L.Prologis  to spółka wyodrębniona przed trzema laty z sosnowieckiego Bitron.  – To odrębny, pracodawca, ale jego działalność jest ściśle związana z Bitronem. Firma zatrudnia pracowników magazynów Bitronu – mówi Izabela Będkowska, przewodnicząca Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ Solidarność w Bitron Poland, która zrzesza również pracowników spółek S.L.Prologis oraz Gimplast.

– Zapisy porozumienia zawartego w Prologis są bliźniaczo podobne do tych, które Solidarność wynegocjowała w lutym w Bitronie. Pracownicy są zadowoleni i ja też jestem usatysfakcjonowana takim efektem rozmów. Dla ludzi najważniejszy jest przed wszystkim wzrost stawek godzinowych o 2,20 zł brutto – powiedziała po podpisaniu porozumienia Izabela Będkowska

Oprócz wzrostu płac zasadniczych porozumienie przewiduje również podniesienia premii frekwencyjnej z 250 do 350 zl brutto miesięcznie. Ponadto pracownikom, którzy nie będą korzystali ze zwolnienia lekarskiego w ciągu najbliższych pięciu miesięcy, dodatkowo zostanie wypłacony bonus w wysokości 500 zł brutto. Wyższe o 100 zł będą też premia świąteczna oraz wakacyjna i wyniosą w tym roku odpowiednio 1400 i 1700 zł brutto. Ich wysokość będzie waloryzowana co roku o 4 proc.

Solidarność wynegocjowała również wprowadzenie w spółce dodatku za pracę w soboty i niedziele w wysokości 100 zł.  Wcześniej dodatek za pracę w te dni funkcjonował tyko w Bitronie. – Podobnie jak w Bitronie udało nam się również wynegocjować wprowadzenie nagród jubileuszowych. Jednak jako że Prologis jest młodą firmą, nagrody te będą przysługiwać po 5, 10 i 15 latach pracy. W Bitronie przysługują po 10, 15 i 20 latach pracy – dodaje przewodnicząca.

Zaznacza, że w S.L. Prologis jak dotąd nie obowiązywał regulamin pracy i wynagradzania. – W przyszłym tygodniu przystąpimy do sporządzania tego dokumentu i wynegocjowane w porozumieniu ustalenia dotyczące m.in. premii oraz nagród zostaną do tego regulaminu wpisane – podkreśla Izabela Będkowska.

Zawarte w S.L Prologis porozumienie będzie obowiązywało przez 18 miesięcy. Pracownicy spółki wyższe wypłaty otrzymają w kwietniu z wyrównaniem od stycznia

pod
źródło foto:pixabay.com/CC0