Nasz 30 czerwca

Przemarsz kilkudziesięciu tysięcy manifestantów ulicami Warszawy, koncert rockowy, 7-metrowy sterowiec z logo Solidarności, akcje ulotkowe i happeningi. W czwartek 30 czerwca NSZZ Solidarność organizuje w stolicy największy od lat protest związkowy.

Z Regionu Śląsko-Dąbrowskiego wyjedzie ponad 150 autokarów z uczestnikami manifestacji. Część osób będzie też podróżować pociągami i busami. Autokary będą wyjeżdżać sprzed zakładów pracy w różnych miastach regionu oraz sprzed biur terenowych Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności.

Manifestanci od 10.00 rano zbierać się będą na placu Piłsudskiego w Warszawie. Stanie tam kilkunastometrowa scena, na której przed godziną 12.00 wystąpi Paweł Kukiz z zespołem Piersi. Wcześniej na scenie pojawi się pochodzący ze Śląska coverowy zespół Friday Feeling Band, który zagra rockowe protest songi z lat 80-tych. Oba koncerty będzie można obserwować nie tylko na scenie, ale i na dwóch dużych telebimach. Na pl. Piłsudskiego zbierane będą podpisy pod obywatelskim projektem ustawy o podniesieniu płacy minimalnej.

Ok. 13.30 kilkadziesiąt tysięcy protestujących ruszy przez centrum miasta pod Sejm i Kancelarię Prezesa Rady Ministrów. Podczas przemarszu manifestantom towarzyszyć będzie ponad 7-metrowej długości sterowiec z logo NSZZ Solidarność i hasłem manifestacji “Polityka wasza – bieda nasza”, który nad  terenem parlamentu „zrzuci” kilka tysięcy ulotek skierowanych do posłów i senatorów. Przy ul. Wiejskiej rozstawione zostanie także 560 krzeseł dla parlamentarzystów. To symbol tego, co polityków polskich interesuje najbardziej – stołki dla nich oraz dla ich krewnych i znajomych.

Protest zakończy się pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów ok. godz. 16.00-17.00. Tam delegacja związkowców przekaże petycję skierowaną do premiera Donalda Tuska. Solidarność domaga się w niej podniesienia płacy minimalnej, czasowego obniżenie akcyzy na paliwa, przekazania środków na Fundusz Pracy, zwiększenie liczby osób upoważnionych do korzystania z pomocy społecznej, weryfikacji unijnego pakietu klimatyczno-energetycznego oraz wprowadzenia aktywnej polityki prorodzinnej, w tym zapewnienie stabilnych warunków zatrudnienia dla ludzi młodych.