Napięta atmosfera na masówkach

We wszystkich kopalniach Jastrzębskiej Spółki Węglowej trwają masówki informacyjne dla pracowników. W poniedziałek rozpocznie się referendum, podczas którego pracownicy zdecydują o  przeprowadzeniu akcji strajkowej.

– Masówki przebiegają w bardzo napiętej atmosferze. Determinacja załóg górniczych jest tak duża, że na wielu kopalniach byłaby możliwość rozpoczęcia strajku już dzisiaj od pierwszej zmiany. My, działacze związkowi staramy się studzić te emocje, aby przygotować wszystko profesjonalnie, zgodnie z procedurami – mówi Roman Brudziński, wiceprzewodniczący Solidarności w JSW.

Masówki będą prowadzone na wszystkich zmianach wydobywczych do późnego wieczora. Z kolei dwudniowe referendum strajkowe w JSW rozpocznie się w poniedziałek rano. Pracownicy będą odpowiadać na dwa pytania. Pierwsze będzie dotyczyć rozpoczęcia akcji protestacyjnej, a drugie odwołania zarządu spółki. – Jeżeli pracownicy opowiedzą się za protestem, rozpoczniemy czynną akcję strajkową – zaznacza Brudziński.

Jednym z powodów konfliktu w JSW jest jednostronne wypowiedzenie przez zarząd spółki trzech obowiązujących w niej porozumień zbiorowych Chodzi o porozumienia z dnia 28 lutego 2011 r. (dot. deputatu węglowego), 5 maja 2011 r. (zawartego przed debiutem giełdowym JSW) oraz 8 listopada 2012 r. (dot. wzrostu stawek płac). Pracownicy JSW o decyzji zarządu dowiedzieli się z mediów.

W skład JSW  wchodzi 5 kopalń węgla kamiennego: Borynia-Zofiówka-Jastrzębie, Budryk, Knurów-Szczygłowice, Krupiński i Pniówek oraz Zakład Logistyki Materiałowej. Łącznie spółka zatrudnia ok.26 tys. pracowników.

łk