Najgorsza minister edukacji

150 tys. podpisów zebranych pod petycją do premiera RP o odwołanie minister edukacji Katarzyny Hall przekazali związkowcy z oświatowej Solidarności w trakcie dzisiejszej pikiety przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Aż 16,5 tys. podpisów, najwięcej ze wszystkich regionów w kraju, zebrali związkowcy ze Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności, których reprezentacja również uczestniczyła w dzisiejszym proteście w Warszawie.

– Oprócz segregatorów z podpisami, przekazaliśmy też, wzorowaną na dorocznej nagrodzie dla najgorszych filmów, Złotą Malinę. To oczywiście „nagroda” dla najgorszej  minister edukacji w historii –  mówi Lech Ordon, szef oświatowej Solidarności w Regionie Śląsko-Dąbrowskim.

– Tak dla dialogu i debaty o oświacie! Nie dla degradacji polskiej oświaty – tak zaczyna się list związkowców z Solidarności do premiera Donalda Tuska, złożony razem z petycją. – Obecne działania resortu edukacji mają nie tylko antynauczycielski – niszczący status zawodu polskiego nauczyciela, ale również antyoświatowy – niszczący dorobek polskiej myśli oświatowej oraz jakość nauczania – podkreślili w liście związkowcy.

Solidarność zarzuca Hall m.in. wprowadzanie wiele szkodliwych zmian w prawie oświatowym i systemie edukacji, niszczenie systemu edukacji w imię oszczędności, dalsze zwiększanie zadań oświatowych dla samorządów bez dodatkowych środków, wprowadzenie sześciolatków do źle przygotowanych szkół , a także plan likwidacji kuratoriów oświaty, Centralnej Komisji Egzaminacyjnej oraz okręgowych komisji egzaminacyjnych i powołanie w ich miejsce nowych instytucji. W liście związkowcy napisali także, że nie godzą się na likwidację kolejnych szkół przez samorządy.