Nagrody z okazji Dnia Leśnika

1000 zł nagrody brutto otrzymają wraz z wypłatą za maj wszyscy pracownicy Lasów Państwowych z całej Polski. Porozumienie w sprawie wysokości premii przyznawanej co roku z okazji Dnia Leśnika podpisane zostało pomiędzy Dyrekcją Generalną Lasów Państwowych a przedstawicielami władz Krajowej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ Solidarność.

– Nasi koledzy wynegocjowali nagrodę najwyższą z możliwych. Większa nie wchodziła w grę, bo od ubiegłego roku branża leśna musi odprowadzać do państwowej kasy wysoki haracz. Tylko w latach 2014-2015, w ramach nałożonego przez rząd na Lasy Państwowe dwuletniego podatku od przychodu, zasilimy budżet na kwotę aż 1 mld 600 mln zł.  Później będziemy musieli oddawać 2 proc. przychodów przedsiębiorstwa – informuje Janusz Wojciechowski, przewodniczący Solidarności w Nadleśnictwie Brynek.

Wojciechowski wyjaśnia, że okolicznościowe nagrody z okazji Dnia Leśnika, obchodzonego w pierwszym tygodniu czerwca, gwarantuje  pracownikom LP Ponadzakładowy Układ Zbiorowy Pracy. Ich wysokość uzależniona została od  uzależniona została od kondycji ekonomicznej branży w danym roku.  – W tym roku wielkość nagrody szczególnie ucieszyła pracowników, bo  wszyscy zdajemy sobie, że w kolejnych latach premie z okazji naszego święta mogą być tylko symboliczne – mówi przewodniczący.

W całym kraju Lasy Państwowe zatrudniają blisko 20 tys. pracowników.

bg
źródło foto:commons.wikimedia.org/Panek