Nagrody w PKP S.A.

23 listopada na konta pracowników spółki PKP S.A. wpłynęły nagrody z okazji Święta Kolejarza
i obchodzonej w tym roku 90. rocznicy powstania PKP. – Większość pracowników otrzymała łącznie 800 zł brutto – mówi Barbara Miszczuk, przewodnicząca Sekcji Zawodowej NSZZ Solidarność PKP S.A.

Podkreśla, że wynosząca 300 zł brutto nagroda z okazji Święta Kolejarza przyznana została wszystkim pracownikom. Natomiast nagrodę związaną z rocznicą powstania PKP w wysokości 500 zł brutto dostały osoby zatrudnione w PKP S.A. lub innej spółce z Grupy PKP dłużej niż rok. – Zdecydowana większość załogi to osoby z dłuższym stażem, więc otrzymały obydwie nagrody – zaznacza Miszczuk.

Organizacje związkowe działające w PKP S.A. wnioskowały do pracodawcy o nagrodę z okazji Święta Kolejarza w wysokości 800 zł brutto. Konsultacje w tej sprawie z przedstawicielami zarządu spółki odbyły się 8 listopada. – Jesteśmy zadowoleni z takiego rozwiązania. Obydwie nagrody łącznie są równe kwocie, o jaką zwróciliśmy się do pracodawcy. W naszej spółce przez ostatnie trzy lata nie było żadnej nagrody z okazji branżowego święta – dodaje.

W PKP S.A. zatrudnionych jest ponad 2200 osób. Spółka pełni nadzór właścicielski nad spółkami z Grupy PKP. Jest również jednym z największych właścicieli nieruchomości w Polsce. W jej zasobach znajduje się m.in. ok. 100 tys. ha gruntów oraz 57 tys. budynków, m.in. dworce kolejowe. Najważniejszym zadaniem PKP S.A. jest zapewnienie usług na dworcach kolejowych.

aga
źródło foto:commons.wikimedia.org/Piotr Drabik/CC BY-SA 2.0