Nagroda z okazji branżowego święta

10 sierpnia pracownikom spółki Tauron Ciepło zostanie wypłacona nagroda z okazji Dnia Energetyka. Wynosi ona 56,5 proc. płacy minimalnej, czyli ponad 1000 zł brutto.  Wypłatę tego świadczenia gwarantuje obowiązujący w przedsiębiorstwie od 1 stycznia 2016 roku nowy Zakładowy Układ Zbiorowy Pracy. Dokument wynegocjowały z zarządem spółki zakładowe organizacje związkowe.

Jak podkreśla Tadeusz Nowak, przewodniczący Solidarności w Tauron Ciepło, w nowym ZUZP dzięki staraniom strony związkowej utrzymany został zapis, że z okazji branżowego święta pracownikom przysługuje dzień wolny od pracy i nagroda finansowa. – Wysokość nagrody jest powiązana z poziomem płacy minimalnej obowiązującej w danym roku. Jeśli ta płaca  wzrasta, to i nasi pracownicy mają powody do zadowolenia, bo automatycznie rośnie wysokość nagrody – mówi przewodniczący. – Warunkiem nabycia prawa do branżowej nagrody jest pozostawanie w stosunku zatrudnienia w spółce w okresie od 1 stycznia do 31 lipca danego roku – dodaje Tadeusz Nowak.

Spółka Tauron Ciepło zatrudnia blisko 1600 pracowników. W jej skład wchodzą dawne: PEC Katowice, EC Katowice, PEC Dąbrowa Górnicza, EC Tychy, EC Bielsko-Biała oraz EC Kamienna Góra.

bea