Mleko i produkty mleczne wyłączone z systemu kaucyjnego

13 czerwca Ministerstwo Klimatu i Środowiska ogłosiło, że opakowania po mleku i produktach mlecznych zostaną wyłączone z systemu kaucyjnego, który ma ruszyć w 2025 roku. Jak wyjaśniła wiceminister klimatu i środowiska Anita Sowińska decyzja ta jest podyktowana względami sanitarnymi.

Wynikiem konsultacji dotyczących systemu kaucyjnego było m.in. przyjęcie bardzo ważnego postulatu branży mleczarskiej. Zdecydowaliśmy się po uwzględnieniu tych wszystkich uwag ze strony wytwórców, operatorów sklepów, ale również samorządów, aby jednak opakowania po mleku i produktach mlecznych wyłączyć z systemu kaucyjnego” – powiedziała podczas konferencji prasowej w siedzibie resortu Anita Sowińska. Podkreśliła, że najważniejszym argumentem za wyłączeniem opakowań tego typu z systemu była „kwestia sanitarna”. – Były obawy, prawdopodobnie uzasadnione, że moglibyśmy mieć problemy z utrzymaniem czystości w punktach zbiórki opakowań – powiedziała, zaznaczając, że ma na myśli zarówno automaty, jak i punkty zbiórek w małych sklepach.

Podczas konferencji prasowej 13 czerwca wiceminister Sowińska zaprezentowała nowy logotyp systemu kaucyjnego, który pojawi się na opakowaniach zwrotnych już w 2025 roku. To właśnie w tym roku ma zacząć działać w Polsce system kaucyjny. Duże sklepy, o powierzchni powyżej 200 m kw., będą musiały odbierać puste opakowania i oddawać kaucję. Natomiast mniejsze sklepy będą pobierać kaucję, ale przystąpienie do systemu odbioru opakowań w ich przypadku będzie dobrowolne. System ma objąć trzy rodzaje opakowań: butelki plastikowe do 3 litrów, szklane butelki wielorazowego użytku do 1,5 litra oraz metalowe puszki do 1 litra.

Z danych resortu klimatu wynika, że ponad 85 proc. mieszkańców Polski wyraża wsparcie dla nowego systemu kaucyjnego, a 91 proc. deklaruje gotowość do oddawania opakowań zwrotnych.

oprac. ny
źródło foto: freepik.com